Çin'in bütçe gelirlerinde dikkat çeken gerileme

Çin'in bütçe gelirlerinde dikkat çeken gerileme
Çin'de, yılın ilk iki ayında toplam bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,3 oranında azaldığı bildirildi.

Çin Maliye Bakanlığı, Ocak-Şubat 2024 dönemi bütçe performansını açıkladı. Buna göre, toplam bütçe gelirleri yıllık bazda yaklaşık 619,5 milyar dolar olan 4,46 trilyon yuan olarak gerçekleşti, bu da yüzde 2,3'lük bir düşüş anlamına geliyor.

Bütçe gelirlerinin en büyük kısmını oluşturan vergi gelirleri ise yaklaşık 525 milyar dolar olan 3,78 trilyon yuanı temsil ederek yıllık yüzde 4'lük bir azalma kaydetti.

Aynı dönemde, bütçe harcamaları yüzde 6,7 oranında artarken, yıllık bütçe tahminlerinin yüzde 15'ine ulaştı.

Merkezi hükümetin bütçe geliri yüzde 4,8 azalırken, yerel yönetimlerin bütçe geliri geçen yıla göre sabit kaldı.

Maliye Bakan Yardımcısı Liao Min, bütçe gelirlerindeki düşüşte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüksek bir bazın etkili olduğunu belirtirken, ayrıca hükümetin iş dünyasını desteklemek amacıyla vergi ve harçlarda indirim yapmasının da etkisi olduğunu ifade etti.

Merkezi hükümet, bu ayın başında Ulusal Halk Kongresi'ne sunduğu çalışma raporunda, 2024'te bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının yüzde 3'ü aşmaması hedefini belirlemişti.

Raporda ayrıca, büyümeyi teşvik etmek için borç sorunu yaşayan yerel yönetimlere 540 milyar dolar değerinde özel amaçlı tahvil çıkarma kotası tanınacağı, merkezi hükümetin ise bazı stratejik sektörlerde büyümeyi desteklemek için 140 milyar dolar değerinde "ultra uzun vadeli" devlet tahvili çıkaracağı bildirilmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar