Çin’den ekonomiyi canlandırma hamleleri

Çin’den ekonomiyi canlandırma hamleleri
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde sorunlu konut sektörü, azalan küresel talep ve yükselen işsizliğin yarattığı baskılara karşı bir dizi önlem açıklandı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) bu yıl ilk kez bankaların rezerv olarak tutması gereken Döviz mevduatı miktarını (zorunlu karşılık oranı) azaltacağını duyurdu.

Buna göre finansal kurumların 15 Eylül’den itibaren tutması gereken rezerv oranı yüzde 6 seviyesinden yüzde 4’e düşürüldü. Buna ek olarak konut alımlarında ödenmesi geren peşinat tutarları düşürülürken, bankalardan mevcut mortgage faizlerini düşürmeleri istendi.

Buna göre ülke çapında minimum peşinat, ilk kez konut alanlar için yüzde 20, ikinci kez konut alanlar için ise yüzde 30 olarak belirlenecek. Konut kredisi faizlerine yönelik indirimler ise bankalar ve müşteriler arasında müzakere edilecek.

Her iki uygulama da 25 Eylül’de yürürlüğe girecek. Son olarak Çin, ülkenin hızla değişen hane halkı tüketimini artırmak amacıyla çocuk bakımı, ebeveyn bakımı ve çocukların eğitim harcamaları için kişisel gelir vergisi kesintilerini artırma kararı aldı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Kıdemli Çin Stratejisti Zhaopeng Xing, “Politika paketi piyasa beklentilerinden daha kapsamlı. Yakın vadede güven artacaktır. Ancak yine de bir dönüm noktası olduğunu söylemek için daha fazla ipucu gerek” değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar