Çin'de yabancı yatırımlarda düşüş

Çin'de yabancı yatırımlarda düşüş
Çin'de doğrudan yabancı yatırımlarda geçen yıl yaşanan düşüş trendi, bu yılın ilk iki ayında da devam etti.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ocak-Şubat 2024 döneminde doğrudan yabancı yatırımlar 215,09 milyar yuan (yaklaşık 30,29 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, aktif kullanılan yabancı sermaye miktarı yüzde 19,9 oranında azalarak düştü.

2023 yılında Çin'deki doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 8 azalma göstermiş ve bu, 1998'den bu yana ilk kez yıllık bazda bir düşüş anlamına gelmişti.

Ancak Çinli yetkililer, ülkelerinin yabancı yatırımcılar için cazip yönlerinin olumsuz faktörlere ağır bastığını, bu nedenle geleceğe yönelik beklentilerin olumlu olduğunu vurguladı.

Bu yılın ilk iki ayındaki düşüşün nedeni olarak, geçen yılın aynı döneminde yatırım miktarının yüksek oluşu gösteriliyor. 2023'te yabancı yatırımların yıllık bazda azalmasına rağmen, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı üçüncü yıl olduğuna dikkat çekildi.

Yetkililer, ocak ve şubat aylarında yabancılar tarafından kurulan şirketlerin sayısının yüzde 34,9 artarak son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.

Küresel jeopolitik belirsizlikler, Batı ülkelerinin Çin ile ekonomik bağımlılığı azaltma eğilimi ve bu durumun tedarik zincirlerinde meydana getirdiği değişiklikler, Çin'deki doğrudan yabancı yatırım akışını olumsuz yönde etkiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar