Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Çin Tayvan'a neden saldırmıyor?

Çin''in Tayvan ile arasındaki sorun 70 yıldır devam etse de Çin, dünyaya açıldığından bu yana Tayvan''a yönelik sert bir politika izlemedi.

90''lardan sonra Çin Devlet Başkanı Cinping''in dile getirdiği gibi "Tek ülke, iki sistem" politikası uygulamak istedi. İlk başlarda Hong Kong''da yaptığını Tayvan''a da yapmak için baskı uygulayan Çin, aynı statü ile Tayvan''ı topraklarına katamadı.

Pekin yönetiminin son zamanlarda agresifliğinin nedeni, rekor oyla Tayvan Cumhurbaşkanı olan Tsai Ing-wen''in, Tayvan''ı Çin anakarasının parçası olarak kabul eden (Tek Çin) "1992 Konsensüsü"nü reddetmesi, yani Tayvan''ın bağımsızlığı için mücadele vereceğini açıklaması. Bu açıklamalar ve ABD''nin alenen askeri desteğî devam ettikçe, bölge daha da gerildi.

Çin''in baskıları sonucu uluslararası kurumlarda adı "Çin Taipeisi" olarak geçen Tayvan''da, iki ay önce yapılan bir anket gerçekten çok ilginç sonuçlara sahip. Bağımsızlık isteyenlerin oranı %5,2 Çin ile birleşme taraftarı olanların oranı 1,3.

Ankete katılanların kalanı %93,5 ile şu anki gibi sistemin devam etmesini istiyor. Yani dünyanın en büyük 21. ekonomisi olan ve kişi başı millî gelirin 36 bin dolar olduğu ülkede keyifler yerinde, Çin''in olası tehditlerinin baş göstermesinden çekinen halk tadının kaçmasını pek istemiyor.

Peki Çin ne yapmak istiyor?

Rusya''nın Ukrayna savaşı sonrası Çin''in Tayvan''ı işgal edeceği iddia edilmişti. Ama gerçekten Çin bunu istiyor mu diye düşünmek gerekiyor. Yani savaş veya işgal hareketi pek Çin usulü değil gibi. Bence Pekin yönetimi, kendisini ABD''nin ilk dönemi gibi ekonomiye odaklamış ve burada istediği hedeflere ulaşana kadar "hardpower" stratejileri uygulamaya sokmayacak.

Tayvan''ın en fazla ihracat ve ithalat yaptığı ülke Çin, Çin''in en fazla ihracat yaptığı 10''uncu, en fazla ithalat yaptığı 3''üncü ülke Tayvan. Sadece son 30 yılda Tayvan''ın Çin''deki yatırımları 193 milyar dolar. Bu devasa ilişkiye bir müdahale olur mu?

Emin olun ABD''nin Tayvan politikası da ABD ve İngiltere''nin Asya''da bölgesel müttefiklerle Çin''i kuşatma stratejisinin bir parçası değil. Sadece Çin''in yumuşak karnı ile ''ebedi düşmanı'' haline gelen Çin''i oyalamak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları