Çin otomobil ihracatında rekora koşuyor

Çin otomobil ihracatında rekora koşuyor
Çin'in otomobil ihracatı, Şubat ayında güçlü bir performans sergileyerek yıllık bazda yüzde 14,7 arttı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin verilerine göre, ülkenin otomobil ihracatı Şubat 2024'te 377 bin 700'e yükseldi. Binek otomobil ihracatı yüzde 16,2 artarak 315 bine, ticari araçlar ise yüzde 7,6 artarak 62 bine çıktı. Ancak "Yeni Enerji Aracı (NEV)" olarak adlandırılan şarj edilebilen ve pilli araçların dış satımı yıllık bazda yüzde 5,9 azalarak 82 bine düştü.

Geçen ayki yüzde 47,4'lük artışa kıyasla daha düşük bir ivmeyle olsa da, otomobil ihracatı artışını sürdürdü. Öte yandan, Şubat ayında Çin'deki Bahar Bayramı tatilinde imalat aktivitesinde mevsimsel düşüş nedeniyle otomobil üretimi ve satışlarında azalma yaşandı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin verilerine göre, şubatta 1 milyon 506 bin otomobil üretilirken, bu, geçen aya göre yüzde 37,5 ve yıllık bazda yüzde 25,9 azalma anlamına geliyor. Otomobil satışları da geçen aya kıyasla yüzde 35,1, yıllık bazda ise yüzde 19,9 azalarak 1 milyon 584 bine geriledi. Şubatta NEV üretimi yıllık bazda yüzde 16 azalarak 464 bine, satışlar ise yüzde 9,2 azalarak 477 bine düştü.

Geçen yıl 4,91 milyon araç ihraç eden Çin, elektrikli araç üretimi ve ihracatındaki artışın etkisiyle Japonya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı konumuna yükselmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar