Çin lideri Şi, ABD'li senatörlerle görüşecek

Çin lideri Şi, ABD'li senatörlerle görüşecek
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Hamas-İsrail gerilimini görüşmek üzere Pekin'de ABD'li senatörlerle bir araya gelecek.

ALİ AYDIN-GÜNBOYU

Çin devlet televizyonu CCTV'ye dayandırılan habere göre, Çin lideri Cinping ABD'li senatörlerle İsrail-Filistin meselesini görüşecek.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in öncüllük etiği 6 kişilik heyet, önceki günlerde resmi ziyaret için Çin'e gelmişti.

Schumer, daha önce Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmesinde Pekin'in Hamas'ın saldırısına verdiği tepkiyi eleştirmişti.

Pekin hükümeti tüm taraflara "sükûnet" ve "derhal ateşi kesmeleri" çağrısında bulunmuştu. Açıklamada, "Filistin-İsrail çatışmasını önlemenin temel yolu, 'iki devleti çözümün' uygulanması ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasıdır." değerlendirmesi yapılmıştı. Schumer, "Bu zor zamanlarda Bakanlığın açıklamasında İsrail'e destek olunmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradım" şeklinde konuştu.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Washington'ın, Çin ile çatışma arayışında olmadığını, ekonomik rekabet için eşit şartlara dayalı bir düzen istediğini vurgulayan Schumer, "Seçmenlerimizin çoğu Çin'deki Amerikan şirketlerinin adil muamele görmediği örneklerin olduğu görüşünde. Çin şirketlerinin ABD'de rekabet edebildiği gibi, ABD şirketlerinin de Çin'de serbest rekabet edebileceği karşılıklılık anlayışına ihtiyaç var." ifadelerini kullanmıştı.

2 ülkenin ajandasında Orta Doğu'daki gerilimin yanı sıra ABD'deki fentanil krizindeki Çinli şirketlerin rolü, insan hakları gibi konular da var.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar