Çin ekonomisi çökmek üzere

Çin ekonomisi çökmek üzere
İki farklı dünya… Avrupa Merkez Bankası (AMB), enflasyonu düşürmek için temmuz ayında yine faiz artırdı. Çin'de ise tam tersi bir durum söz konusu. Pekin, çöküşün eşiğindeki ekonomisini canlandırmak için bir faiz indirimi daha açıkladı.

GÜNBOYU HABER MERKEZİ

Deflasyon, düşen ihracat, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan genç işsizliği... Birkaç haftadır olumsuz sinyaller çoğalıyor.

Hepsinden önemlisi, Çinli emlâk firmalarının (Country Garden ve Evergrande) karşılaştığı zorluklar, son günlerde piyasalarda paniğe neden oldu.

Bu şokların Avrupa ekonomisi üzerindeki gerçek etkisi ne olacak?

EMLÂK BALONUNUN SÖNMESİ

Herkesin gözü emlâk firmalarında olsa da Çin, piyasasının hâlâ nispeten kapalı olduğu düşünüldüğünde "Lehman Brothers" tipi küresel finansal bulaşma riski oldukça sınırlı görünüyor.

Emlâk piyasası uzmanları, "Bazı yatırım yönetim kuruluşları endişe duysa bile genel riskin epey düşük" olduğuna işaret ediyor.

Bu devlerin karşılaştığı zorluklar, her şeyden önce hem yapısal bir ekonomik yavaşlamanın hem de emlâk balonunun yavaş yavaş sönmesinin kurbanı olan Çin'in ekonomisinin sağlık durumunun endişe verici olduğunun bir başka göstergesi.

Bu uzun zamandır bilinen bir şeydi... Ancak Covid sonrası toparlanmanın coşkusuyla biraz unutulmuştu.

Çin’in büyüme tahminlerinin yılın başında yukarı doğru revize edildiğini belirten uzmanlar, “yetkililer, muhtemelen biraz fazla iyimserdiler" görüşünde birleşiyor.

ENFLASYON AB'Yİ ZAYIFLATTI

Bu yavaşlama, Avrupa'da da etkisini gösterecek. Avrupa Birliği'nin ihracatının yüzde 4'ünü oluşturan küresel büyümenin motoru, durma noktasına geldiğinde herkes öksürüyor.

AB'de en çok etkilenen ülkeler arasında Pekin'e sermaye malları, otomobil ve eczacılık ürünleri satan Almanya, Fransa ve İtalya var.

Gözlemcilere göre, bir başka dolaylı etki de "Çin'in teşvik planının otomotiv sektörüne odaklanması ve daha da belirginleşerek elektrikli araçlar konusunda Avrupa ile aradaki farkı açabilecek olması!”

Piyasa uzmanları, aylardır Avrupa'yı sarsan enflasyonla birlikte fiyat rekabetinin Çin'in lehine daha da bozulduğu görüşünde. Son iki yılda imalat sanayinde üretici fiyatları Fransa'da yüzde 20 artarken, Çin'de yüzde 3 düştü.

Tüm bu kasvetli havada tek parlak nokta, Çin'in yaşadığı zorluklar nedeniyle zaten düşmeye başlamış olan petrol fiyatlarının yükselişinin durması ve hatta düşmesi… Uluslararası Enerji Ajansına göre, bu yıl petrol talebindeki artışın yüzde 70'i Çin'den kaynaklanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar