Cide tarhanası coğrafi işaretle tescillendi

Cide tarhanası coğrafi işaretle tescillendi
Kastamonu'nun Cide ilçesinde, içerisinde kullanılan “boy otu” ve “darak otu” ile diğer tarhanalardan ayrılan Cide tarhanası coğrafi işaret ile tescillendi.

Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya’daki geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen tarhana için Kastamonu'nun Cide ilçesinde coğrafi işaret alındı.

Cide Yerel Eylem Gurubu ile Kastamonu Üniversitesinin destekleriyle Cide Kadın Girişimciler ve Üreticiler İşletme Kooperatifi’nin 24 Haziran'daki tarihli başvurusu neticesinde “Cide tarhanası” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Cide tarhanası ile birlikte Kastamonu’daki coğrafi işaretli ürün sayısı 32’ye yükseldi. Cide ilçesinde ise daha önce Cide ceviz helvası da coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmişti.

İHA'da yer alan habere göre yoğurt, kurutulmuş nane, buğday unu, kurutulmuş kırmızı biber, yeşil biber, isteğe göre kıyılmış soğan kullanılan Cide tarhanası, hamur haline getirilen harcın bir hafta bekletilmesi ile yapılır. Cide tarhanasını diğer tarhanalardan ayırmasını ise Cide yöresinde çok fazla bulunan “boy otu” ve “darak otu”nun kullanılması sağlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar