CHP'nin ittifak planından yeni bilgiler: İttifak içi ittifak

CHP'nin ittifak planından yeni bilgiler: İttifak içi ittifak
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun '3. ittifak' çıkışı ile hareketlenen siyaset kulislerinin tek gündemi Millet İttifakı olmaya devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun “8 seçenekli bir çalışma yaptık” açıklaması sonrası CHP'nin izleyeceği seçim stratejisi merak konusu oldu. İşte, Kemal Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği yeni çalışmaya dair detaylar.

CHP'NİN ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞI 8 FORMÜL BELLİ OLDU

Seçimler yaklaştıkça hareketlenen siyaset kulislerinin ortak gündemi Millet İttifakı olmaya devam ediyor. Yapılan anketlerde Cumhur İttifakı''nı geride bıraktığı görülen Millet İttifakı, seçime en güçlü şekilde girmek adına olası pek çok senaryo üzerinde çalışmaya devam ediyor. AKP-MHP bloğunun yaptığı Seçim Yasası’ndaki değişikliklerin “kendilerine tuzak kurmak amacıyla yapıldığını” söyleyen muhalefet, Cumhur İttifakı’nın bu hamlesine karşı atacağı en doğru adım için olası senaryoları değerlendirmeye başladı.

Cumhuriyet''ten Erdem Sevgi''nin haberine göre, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğinde yapılması planlanan dördüncü liderler zirvesine az bir süre kalırken altı partide kurmayların simülasyon ve formül çalışmalarının büyük çoğunluğu tamamlandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam katıldığı TV programında, kurmayları ve akademisyenlerin çeşitli senaryolar üzerinde çalıştığını, hazırlanan sekiz seçenekli çalışmayı 6’lı masaya sunacaklarını söyledi. 

İşte Kılıçdaroğlu ve ekibinin üzerinde çalıştığı 8 formül:

Edinilen bilgiye göre, CHP kurmayları ve akademisyenlerin oluşturduğu “tek adaylı ve sekiz seçenekli taslak” şöyle:

1- Muhalefet blokundaki altı parti, Millet İttifakı yapısına dahil olacak ve tüm illerde seçime CHP ya da İYİ Parti listeleriyle girilecek. Bu formülde, partilerin illerdeki durumlarına bakılarak liste çıkarma önceliği, o ildeki avantajlı partiye verilecek. DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partilerinin adayları, CHP ve İYİ Parti’nin çıkaracağı listelere eklenecek.

2- Millet İttifakı çatısı korunarak 4+2 seçeneği uygulanacak. CHP ve İYİ Parti bir blok; DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partileri ikinci blok olacak, iki ayrı liste ile seçime girilecek.

3- Millet İttifakı yapısı altında 3+3 sistemi uygulanacak. CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti bir bloku oluşturuken ikinci blokta ise DEVA, Gelecek ve Saadet partileri yer alacak. İttifaklar, seçim için iki ayrı liste oluşturacak. 

4- Millet İttifakı, CHP ve İYİ Parti’den oluşan yapısını koruyacak. Buna alternatif olarak farklı isim taşıyan yeni bir ittifak oluşturulacak. Yeni ittifakta ise DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partileri yer alacak. İki ittifak illerde farklı listeler çıkaracak.

5- Muhalefet blokundaki tüm partilerin illerdeki oy potansiyellerine bakılarak “karşılıklı çekilme sistemi” uygulanacak. Örneğin CHP ya da İYİ Parti’nin milletvekili çıkaramayacağı düşünülen bir ilde daha fazla vekil çıkarması olası parti ya da blok üzerinden liste oluşturacak. Bu seçenekte hangi parti ya da blok avantajlı durumdaysa liste çıkarma önceliği ona bırakılacak.

7- Cumhur İttifakı’nda yer alan AKP, MHP ve BBP’nin ayrı listelerle seçime gitmesi durumunda ilk altı formül üzerinden en yüksek faydanın sağlanacağı seçenek değerlendirilecek. 

8 - AKP, MHP ve BBP, Cumhur İttifakı çatısı altında tek listeyle seçime girerse yine ilk altı formül masaya yatırılarak en fazla milletvekilini elde etme olanağı sunan seçeneğe odaklanılacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar