Cevizin faydaları nelerdir? Ceviz neye iyi gelir, nasıl tüketilir?

Cevizin faydaları nelerdir? Ceviz neye iyi gelir, nasıl tüketilir?

Ceviz ağacından elde edilen tek tohumlu sert ve yuvarlak meyveler olarak tüketilen ceviz, insan sağlığına sayısız fayda sunar. Ceviz faydalarının en başında, yapısının beyine benzemesinden dolayı beyin sağlığı bulunur. Peki, cevizin faydaları nelerdir? Ceviz neye iyi gelir? Ceviz nasıl tüketilir? İşte detaylar...

Cevizin en çok fayda sağladığı organlardan biri beyindir. Beyin sağlığını koruyarak hafızayı güçlendirici etkisi bulunan ceviz diğer yandan kalp sağlığını korumasıyla da bilinir. Yüksek oranda antioksidan içeren ceviz, vücuda vitamin ve mineral katkısında bulunur. Diyabetle mücadelede etkili olan ceviz aynı zamanda kanser hücrelere savaşmasıyla da bilinir. Cevizin kilo kontrolü üstünde de olumlu etkisi vardır.

Genel olarak cevizin faydaları şunları içerir:

  • Beyin sağlığını korur, hafızayı güçlendirir
  • Omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengindir
  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur
  • Bağırsak sağlığını destekler
  • Kanser riskini azaltabilir
  • Sperm kalitesini artırabilir
  • Yüksek vitamin ve mineral desteği sağlar
  • Depresyona karşı etkilidir
  • Uykuyu düzenlemeye yardım eder
  • Vücuttaki inflamasyonu azaltır
  • Diyabet riskini düşürür
  • Kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur
  • Kan basıncını düşürür
  • Sağlıklı bir şekilde yaşlanmayı destekler
  • Cilt sağlığını korur
  • Beyin sağlığını korur, hafızayı güçlendirir

Cevizdeki omega-3 yağ aistleri ve yüksek antioksidanlar beynin daha işlevsel bir şekilde çalışması için olumlu katkı sağlar. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, polifenoller ve E vitamini beyindeki inflamasyonu ve oksidatif hasarı azaltıp önleyerek özellikle hafıza problemlerini gidermede etkilidir ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

  • Omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengindir

Antioksidan ve omega-3 gibi sağlıklı yağlar da dahil olmak üzere birçok besin maddesine sahip olan ceviz, bu sebeple yüksek oranda vitamin ve mineral desteği sağlayarak daha sağlıklı bir vücut yapısına ulaşılmasını destekler.

  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur

Ceviz ve ceviz yağındaki yağların birçoğu, alfa-linolenik asit adı verilen omega-3 yağ asidi içerir. Bu yağ grubu, günlük beslenmenin bir parçası olarak tüketildiğinde kalp hastalığı riskini azalttığı görülmüştür. Yapılan çalışmalar, omega-3'lerin kolesterol seviyelerini düşürerek atardamarların temiz kalmasına ve düzgün çalışmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

  • Bağırsak sağlığını destekler

Ceviz, sindirim sistemindeki mikroorganizmalardan oluşan bağırsak mikrobiyomunu olumlu etkileyerek bağırsak sağlığına katkı sunar. Yaklaşık sekiz hafta boyunca her gün ceviz yemek, bağırsak sağlığında önemli bileşenler olan probiyotik ve bütirik asit üreten bakteri türlerini önemli ölçüde artırabilir.

  • Kanser riskini azaltabilir

Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltabilir.

  • Sperm canlılığını artırıcı etkisi vardır

Ceviz, sperm zarlarındaki oksidatif hasarı azaltarak sperm kalitesinin artmasına katkı sağlayabilir ve erkek doğurganlığını artırıcı etkisi bulunur.

  • Depresyona karşı etkilidir

Yetersiz miktarda omega-3 yağ asitlerinin (ceviz ve diğer bazı yiyeceklerde bulunan) hiperaktivite, sinirlilik ve öfke nöbetlerine neden olabileceği düşünülür. Ceviz tüketerek vücuda alınacak yüksek oradan omega-3 yağ asitleriyle birlikte depresyonun etkilerini azaltabileceği kabul edilir.

  • Uykuları iyileştirir

Ceviz, uykuları düzenlemeye ve tetiklemeye destek olan ve melatonin olarak bilinen hormonu üretir. Ceviz tüketerek melatonin hormonu üretimine katkı sağlar ve uykusuzluk şikayetlerini azaltabilirsiniz.

  • Vücuttaki inflamasyonu azaltır

Cevizde bulunan polifenolik bileşikler ve fitokimyasal maddeler vücuttaki iltihaplanmanın etkilerini azaltarak kardiyovasküler ve kanser hastalıkları dahil olmak üzere birçok hastalık riskini azaltıcı etkisi bulunur.

  • Diyabet riskini düşürür

Cevizdeki karbonhidrat oranı düşüktür ve çoklu doymamış yağ, lif ve protein içerir. Bu üç besin, kişideki tokluk hissini artırarak kan şekerinin çok hızlı yükselmesini önler. Cevizi diyetinize dahil ederek diyabete yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

  • Kilo kontrolü yapar

Tokluk hissini artırıcı etkisi bulunan ceviz, zengin protein ve lif kaynağıyla sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Tokluk hissini artırıcı özelliği sayesinde de kilo alımını sınırlar ve kilo kontrolü yapar ancak aşırı tüketimi kilo artışına sebebiyet verebilir.

  • Kan basıncını düşürücü etki yapar

Sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinen ceviz, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürücü etki yapabilir.

  • Cilt sağlığını koruyucu etkisi vardır

Cevizdeki E ve F vitamini, cildin zararlı serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur ve kırışıklıklarla birlikte kuru cildin önlenmesine de yardımcı olur.

CEVİZ NASIL TÜKETİLMELİ?

Çiğ ve kavrulmuş cevizde neredeyse aynı miktarda kalori, protein, yağ, karbonhidrat ve lif içerir. Çiğ ve uygun koşullarda kurutulmuş kuruyemiş arasındaki besin değeri farkları minimum düzeydedir. Ancak cevizi çiğ olarak tüketmek her zaman daha sağlıklıdır.