Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Cenaze ödeneğinden kimler yararlanabilir

İş kazası veyahut meslek hastalıkları sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, vazife malullüğü, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ya da kendisi için en az 360 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş iken ölen sigortalının hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından cenaze ödeneği verilmektedir. Ölüm tarihinde ise sigortalı olmayanların hak sahiplerine de yukarda belirtiğim koşulları sağlaması halinde cenaze ödeneği verilmektedir. Bu ödenek sigortalının eşi, eşi yoksa çocukları, o da yoksa anne ve babasına bunlar da yoksa kardeşlerine ödenir. Cenaze sigortalının hak sahipleri dışında gerçek veya tüzel başkaca kişiler tarafından kaldırılmışsa talep etmeleri durumda bu gerçek veya tüzel kişilere de ödenebilmektedir. Cenaze ödeneği resen verilmeyip, hak sahiplerinin talebinin olması gerekmektedir. Cenaze ödeneğinde zaman aşımı süresi 5 yıldır.

Cenaze ödeneğinden yararlanabilmek için hak sahiplerinin vefat eden sigortalının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine defin belgesi ile birlikte müracaat etmesi gerekmektedir.

***

800 TL cenaze ödeneği alabilirsiniz

SSK emeklisi köylümün kimsesi olmadığı için cenazesini ben kaldırdım. Cenaze ödeneğinden yararlanabilir miyim? Yararlanabilirsem ne kadar ödenek alırım? Tuncer Yiğit

Komşunuz Sosyal Güvenlik Kurumundan iş kazası veyahut meslek hastalıkları sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, vazife malullüğü, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken vefat etti ise ve hiçbir hak sahibi yok ise kuruma müracaat ederek ödenek alabilirsiniz. 2020 yılı için cenaze ödenek tutarı 800 TL'dir.

***

Cenaze ödeneği alamazsınız

Kız kardeşim emekli sandığından emekli olan babamdan dolayı dul ve yetim maaşını almakta iken vefat etti. Cenaze ödeneği alabilir miyim?

Dul ve yetim aylığı alan kişilerin vefatı halinde ölüm yardımı ödenmez. Kız kardeşiniz doğrudan Emekli Sandığı'ndan kendisi maaş alsaydı alabilirdiniz.

***

Emekli olmadan önce borçlanmadan vazgeçip, ücreti iade alabilirsiniz

Ben daha önceden askerlik borçlanması yaptım ve tutarı da ödedim. Ancak şimdi ise vazgeçmek istiyorum. Vazgeçersem borçlanma yaptığım tutarı iade alabilir miyim?

Tarafınıza emekli aylığı bağlanmadıysa borçlanma yaptığınız ücreti geri alabilirsiniz ve borçlanmanız iptal olur. Daha sonra tekrar borçlanma yapma hakkınız vardır.

***

10 gün askerlik borçlanması ile 1 yıl erken emekli olursunuz

1968 doğumluyum. İşe giriş tarihim 01.12.1992. Askerden sonra başladı sigortam. Ne zaman emekli olurum? Askerliğimi yatırırsam ne zaman emekli olurum? Tufan Cengiz

Tufan Bey, 01.12.1992 sigorta başlangıcınıza göre 25 yıl 54 yaş 5675 gün ile emekli olabilirsiniz. Ancak 10 gün askerlik borçlanması yaparsanız 1 yıl daha erken emekli olur ve 75 gün daha az prim ödersiniz. Yani 25 yıl 53 yaş 5600 gün ile emekli olabilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları