Avrupa'dan Türkiye'ye ne kadar deprem yardımı gelecek?

Avrupa'dan Türkiye'ye ne kadar deprem yardımı gelecek?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili Brüksel'de düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda yapılan bağışlar hakkında bilgi vererek "4,3 milyar eurosu aşağı yukarı, uygun kredi olarak Türkiye'ye aktarılacak. 1 milyar 750 milyon eurosu da hibe olacak" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, 6 Şubat''ta Türkiye ve Suriye''de yaşanan depremlerden etkilenenlere destek amacıyla Belçika''nın başkenti Brüksel''de AB Komisyonu ve AB Dönem Başkanı İsveç''in düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı sonrasında AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Konferansla ilgili AB Komisyonu ve İsveç ile destek veren ülkelere teşekkür eden Çavuşoğlu, "Konferansa 65 ülke, 26 uluslararası teşkilat ve finans kuruluşu katıldı." bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın da konferansa çevrim içi katıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye''nin deprem sonrasıyla ilgili strateji ve vizyonu hakkında katılımcılara bilgi verdiğini belirtti.

Çavuşoğlu, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Konferansta, bugüne kadar yapılanlar hariç, ülkemiz için 6 milyarın üzerinde bir taahhütte bulunuldu, 6 milyar eurodan fazla bir taahhüt gerçekleştirildi. Türkiye, biliyorsunuz her zaman dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda kalan ülke ve insanlara yardıma koşan ilk ülkelerden birisi olmuştur. Aynı dayanışma ve duyarlılığı, şimdi AB ve uluslararası toplumdan görmekten elbette memnuniyet duyuyoruz."

"TÜRKİYE''NİN MADDİ ZARARI 104 MİLYAR DOLAR"

Kısa süre içinde AB, BM Kalkınma Programı (UNDP), Dünya Bankası ile Türkiye Deprem Toparlama ve Yeniden İmar Değerlendirme Raporu''nun hazırlandığına işaret eden Çavuşoğlu, en ileri uluslararası standartları esas alan rapora göre Türkiye''nin hasar ve kayıplarının 103,6 milyar dolar olduğunu söyledi.

Afet Yeniden İmar Fonu''nun kurulmasına ilişkin kanun teklifinin de TBMM''de kabul edildiğini belirten Çavuşoğlu, "Bu fon, yeniden imar çalışmalarının finansmanını kolaylaştıracak." dedi.

TÜRKİYE''YE YAPILAN DEPREM YARDIMLARININ AYRINTILARINI PAYLAŞTI

Bakan Çavuşoğlu, "Kabaca bir hesap yaptık. (Konferansta taahhüt edilen rakam) Bu rakamın 4,3 milyar avro civarında aşağı yukarı, uygun kredi olarak Türkiye''ye aktarılacak. 1 milyar 750 milyon euro da hibe olarak bugün taahhütte bulunuldu." dedi.

Macaristan''ın 2 yıkılan kilise ve 1 hastaneyi yapacağını söylediğini ve bunun için de Türkiye''den proje beklediklerini aktaran Çavuşoğlu, bazı ülkelerin proje bazlı taahhütte bulunduğunu bunun da açıklanan miktarlara dahil olmadığını belirtti.

"HİBELER BİR AN ÖNCE AKTARILMALI"

Çavuşoğlu, taahhütlerin ödeme ayrıntılarıyla ilgili "Şu anda geçici barınma ihtiyacı devam ediyor. Acil ihtiyaçlar var. Bir kısmı bunlara harcanacak, kendileri ile de görüştük ve onların bir an önce gönderilmesinde fayda var." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar