Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan önemli bir gündemimiz var dedi! Asgari ücret için masada 2 rakam ortaya çıktı

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan önemli bir gündemimiz var dedi! Asgari ücret için masada 2 rakam ortaya çıktı
Yeni yılda uygulanacak asgari ücret, emekli zamlarındaki gibi yine enflasyonun etkisi altında olacak. 6 aylık enflasyona göre hesaplandığında, yeni asgari ücret 15 bin lirayı aşarken, memur zammına göre 17 bin liranın üzerine çıkıyor. İşte detaylar...

Yaklaşan Aralık ayı ile birlikte asgari ücretle ilgili çalışmalar da başlamış durumda. Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için çalışmalarını yürütecek. Geçmiş komisyonlarda olduğu gibi, bu kez de enflasyon rakamlarının masada etkili olması bekleniyor.

Daha önceki toplantılarda asgari ücret artışları, gerçekleşen enflasyonun üzerinde belirlenmişti. Bu yıl için de enflasyonun üzerinde bir artış yapılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl, iki ayrı artışla birlikte asgari ücret yüzde 110 oranında artmıştı.

BAKAN IŞIKHAN’DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Dolayısıyla yıl sonunda asgari ücrette bu yükü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz olduğunu paylaşmak isterim" dedi.

Bakan Işıkhan, ekonomideki birinci önceliklerinin tüm vatandaşların refahını en üst seviyeye çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca, iş dünyasının güçlendirilmesi ve işçilerin hak ettikleri yaşam koşullarına ulaşmalarının sosyal diyalog ile desteklenebileceğini, bu sayede sürdürülebilir büyüme ve istihdamın sağlanabileceğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRET OCAK 2024 ZAMMI İÇİN HESAP YAPILDI

Yeni Asır gazetesinin Faruk Erdem'in haberine göre, asgari ücretin enflasyona göre belirlenmesi durumunda iki farklı rakam ortaya çıkıyor. Orta Vadeli Program'da açıklanan yüzde 65 enflasyon tahmini bulunuyor. Buna göre yapılan hesaplamalarda 6 aylık enflasyon yüzde 37.76 olarak hesaplanıyor. Memurlara ve memur emeklilerine yapılacak olan enflasyon farkı ile yapılacak zam ise bu tahmine göre yüzde 49.46 olacak gibi görünüyor.

REFAH PAYI İLE RAKAM DAHA DA YÜKSELECEK

Şu anki brüt asgari ücret 13,414 TL ve net ücret 11,402 TL seviyesinde bulunuyor. Son 2 aylık enflasyon oranı yüzde 19.44 olarak açıklandı. Bu verilerle hesaplandığında asgari ücret, 13,619 TL olarak hesaplanıyor. Ayrıca 6 aylık enflasyon tahminleri yüzde 37.76 civarında ve bu tahminlere göre hesaplanan asgari ücret 15,707 TL oluyor. Eğer 6 aylık memur zammı yani yüzde 49.46 oranı referans alınırsa asgari ücret 17,042 TL seviyesine yükselecektir. Bunun yanı sıra refah payı eklenirse, bu rakamların daha da artabileceği düşünülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar