Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Burak Kalemkar

Burak Kalemkar

Mizah Dili ve Edebiyatı

Buzzdolabı...

Mersin Büyükşehir Belediyesi toplantısında konuşan AKP Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak "Milattan önceye değil 15-16 yıl öncesine gittiğinizde buzdolabı bile alamıyordunuz, neden zorunuza gidiyor?" demiş.

Ben uykusu çok derin olan biri değilim. Sadece çok yorgun olduğumda milattan önceki dönemlere gidiyorum. Normal uykularımda hep 15-16 yıl öncesini görürüm.

Çok net ifade ediyorum, 15-16 sene önce buzdolabı yoktu. O zamanlar bizim evimizde bir elbise dolabımız vardı, ben o elbise dolabını her sabah boşaltır, boş dolabı sırtıma alır ve en yakın dağa giderdim buz bulmaya.

Hadi kışın gene 3-5 neyse yolumuzu buluyorduk ama yazın hiçbir dağda kar yoktu.

Dağ derken de, o zamanlar İstanbul''da yaşıyorduk. En yakın dağ da Elmadağ denen semt idi.

Tüm mahalle benim Elmadağ''dan getireceğim buza bağlıydı.

Komşum Muittin amca beni "Hadi kar bulamadın Elmadağ''da, elmada mı bulamadın?" diye az mı kovalamıştır beni İstanbul sokaklarında?

Ama kışın öyle değildi elbet. Kışın o elbise dolabının içine tıka basa buz doldururdum dağdan. Eve gelip buzların büyük bir kısmını anneme verirdim ki yemekleri buza batırsın. Kalanını da dostlara, komşulara verirdik. Azıcık kalanı da atmazdık, o da elbise dolabının içinde dururdu.

Sonra ben o dolabın içine sabah boşalttığım kıyafetleri koyardım. Ya o gün veya ertesi gün ıslak ıslak veya nemli de olsa giyerdim.

Daha o yaşlarda sık sık idrar kaçırmaya başlamamın nedeni de buzdolabımızın olmamasıydı.

Ailemizde değil sadece, mahalledeki çoğu evde genç yaşta hatta çocuk yaşta prostat hastaları vardı. Hem buz ihtiyacından hem de ıslak kıyafet giyinmekten mahallemizde sağlıklı tek bir aile kalmamıştı.

Mahallemizin teyzeleri toplanır ve her yaz öncesi "Bu yaz buz sıkıntısı yaşamayalım" diye dualar ederlerdi.

Teyzeler bunu yaparken amcalar da kahvehanelerin önünde toplanır ve yüksek sesle "Her yerde kar var" adlı şarkıyı terennüm ederlerdi.

Hatta, "Her yerde kar var" isimli eserin orjinali "Tombe La Neige" olarak yazıldığından her gün kahvelerde oturanlar kar yağsın da buz olsun diye saatlerce tombala oynardı.

Ah ah, hey gidi günler hey…

Bunu şimdinin muhalifleri bilmez, bilmez…

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları