Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Levent Bulut

Levent Bulut

DOĞRUYA DOĞRU

Büyük ustalar unutulmuyor

"Bak beyim, sana iki çift lafım var. Koskoca adamsın. Paran var, pulun var, Her şeyin var. Binlerce kişi çalışıyor emrinde. Yakışır mı sana ekmekle oynamak? Yakışır mı bunca günahsızı, çoluğu çocuğu, karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak? Ama nasıl yakışmasın! Sen değil misin öz kızına bile acımayan, bir damlacık saadeti çok gören. Anlamıyor musun beyim, bu çocuklar birbirini seviyor. Ama ben boşuna konuşuyorum. Sevgiyi tanımayan adama sevgiyi öğretmeye çalışıyorum.”

***

"Hıh, sen, büyük patron, milyarder, fabrikalar sahibi Saim Bey!

Sen mi büyüksün?

Hayır, Ben büyüğüm!

Ben, Yaşar Usta!

"Sen benim yanımda bir hiçsin, anlıyor musun, bir hiç! Gözümde pul kadar bile değerin yok. Ama şunu iyi bil: Ne oğluma ne de gelinime hiçbir şey yapamayacaksın. Yıkamayacaksın, dağıtamayacaksın, mağlup edemeyeceksin bizi.

Çünkü biz birbirimize parayla pulla değil, sevgiyle bağlıyız. Bizler birbirimizi seviyoruz. Biz bir aileyiz. Biz güzel bir aileyiz. Bunu yıkmaya senin gücün yeter mi sanıyorsun?"

***

"Dokunma artık aileme! Dokunma çocuklarıma! Dokunma oğluma! Dokunma gelinime! Eğer onların kılına zarar gelirse, ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemiş olan ben, Yaşar Usta, hiç düşünmeden çeker vururum seni! Anlıyor musun, vururum ve dönüp arkama bakmam bile!"

***

Bizim Aile adlı filmde Münir Özkul tarafından seslendirilen bu replikleri bilmeyen yoktur herhalde. 5 Ocak 2018’de hayatını kaybetti. Aramızdan ayrılışının üzerinden 2 yıl geçti. Ama  gönüllerde unutulmadı. Oynadığı yüzlerce filmde, canlandırdığı birbirinden farklı karakterlerle, izleyiciyle bağ oluşturan Özkul'un yukarıdaki konuşması, Türk sinemasının en çok bilinen ve akla ilk gelen efsane replikleridir.

Kimi zaman aynı kadroda, kimi zaman farklı ama hep aynı; Kemal Sunal'ın, Şener Şen'in, Zeki Alasya’nın, Metin Akpınar’ın, Halit Akçatepe'nin, Adile Naşit ve Münir Özkul'un filmlerini izleyerek büyüdüm. İşte bu ustalardan ne yazık ki Şen ve Akpınar hariç, diğerleri bu dünyadan göçüp gitti.

***

Şüphesiz yukarıda saydığım isimlerin unutulmaz olması filmlerinde, herkesin kendinden bir parça buluyor olmasından.  Münir Özkul deyince akla sadece Yaşar Usta gelmiyor. Hababam Sınıfı'ndaki Mahmut Hoca, Neşeli Günler filmindeki Turşucu Kâzım da hafızalarda. Kısacası oynadığı karakterle, içimizden, bizden biri olarak sevdik Mahmut Hoca'mızı. Ne diyelim Allah Şener Şen'e ve Metin Akpınar’a uzun ömür versin. Gidenin yeri dolmuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları