Bu onların savaşı değil!

Bu onların savaşı değil!
Ukrayna’nın Rusya tarafından ilhak edilmesinden sonra milyonlarca çocuk ülkesini terk etti. Mülteci konumunda başka ülkelere sığınan küçüklerin önündeki en büyük sıkıntı insan kaçakçıları.

Rusya''nın Ukrayna’ya saldırılarından kaçan insan sayısı, Birleşmiş Milletler''e göre üç milyonu aştı.

Ukrayna''da 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülke dışına çıkmaları yasaklandığından ötürü kaçanların neredeyse tamamı kadınlar ve çocuklardan oluşuyor.

Bazı verilere göre ülke dışına çıkan her on Ukraynalının dokuzu kadın ya da çocuk... UNICEF verilerine göre Avrupa ülkelerine kaçan Ukraynalı çocuk sayısı 1.5 milyonu aştı.

Sabah''tan Selçuk Eren''in haberine göre, Rusya''nın saldırıya geçmesinin ardından Avrupa ülkeleri hemen sınırlarını Ukraynalılara açtı. Ama bu arkasında büyük bir problemi getirdi. O da insan tacirleri. İlk olarak İngiliz Guardian gazetesi konuyu dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan haberde, "Avrupa sınırlarında Ukraynalı çocuklar ortadan kayboluyor" denildi. Habere kaynak olarak Polonya''da hizmet veren Homo Faber isimli bir sivil toplum kuruluşu gösterildi. Birçok çocuğun yanında anne ya da babası olmadan kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.

120 BİNDEN FAZLASI KAÇAKÇILARIN ELİNE DÜŞTÜ
 

Sınırdaki görevlilerden Karolina, "Savaş ve bombalar, zaten bir çocuğu alt üst ediyor. Sonra tek başlarına kalıyorlar. Yollarda korkuları artıyor. Savunmasızlıkları katlanıyor. Bir çocuğun bunlarla baş etmesi mümkün değil. En kötüsü kayboluyorlar. Bu maalesef şimdilerde oluyor" sözleriyle yaşanan trajediyi özetledi.
Uzmanlar; Polonya, Romanya, Moldova, Slovakya gibi ülkelerde tedbirlerin artırılması gerektiğini söylüyor. Kaçakçılar, özellikle gönüllü gibi çocuklara yaklaşıyor. Ellerinde "Yardım edebilirim", "Evimde yer var" gibi pankartlar taşıyorlar. Ayrıca insan tacirlerinin çok tecrübeli olduğuna dikkat çekiliyor.
Kimleri en kolay şekilde ağlarına düşüreceklerini biliyorlar. Diğer tarafından Ukraynalılar konusunda da geçmişten beri tecrübeliler. International Organisation for Migration tarafından yayınlanan verilere göre 1991 yılından bu yana 120 binden fazla Ukraynalı, insan kaçakçılarının eline düşmüş durumda.

GÖZÜNÜ AÇAN DA VAR KAPATAN DA
Rusya''nın saldırılarının başladığı 24 Şubat''tan bu yana UNICEF''in verilerine göre 5 bin Ukraynalı çocuk dünyaya geldi. Gözlerini bombalara açtılar yani. Diğer taraftan Ukraynalı yetkililerin açıkladığı verilere göre savaş nedeniyle şimdiye kadar en az 108 çocuk ise yaşamını yitirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu''nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, "Bize ulaşan bilgilere göre ayrıca insan tacirlerinin Ukrayna''daki yetimhanelerden de çocukları kaçırmaya başladığı yönde" açıklamasını yaptı. Şimdiye kadar kaç Ukraynalı çocuğun kaybolduğuna dair rakam açıklanmadı. Ancak BBC''deki haberde bazı hesaplamalara göre beş bin Ukraynalı çocuğun kaybolduğunun düşünüldüğü belirtildi.










 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar