Bu hastalık görme kaybına yol açıyor

Bu hastalık görme kaybına yol açıyor
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan hastalığa dikkat çekti.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Diyabet hastalığının, metabolizma bozukluğu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alp, “Vücutta kan şekerinin düzensiz bir şekilde yükselmesi neticesinde bütün nörolojik sistemleri, kardiyovasküler sistemleri ve damar-sinir sistemini etkileyebilen bir metabolik bozukluktur. Kan şekeri yüksek olan hastalarda çeşitli mekanizmalarla kılcal damarlarda bozukluklar meydana geliyor. Bunlardan biri de göz. Göz hem sinir hem de damar yapılarının oldukça yoğun olduğu bir doku. Bu bölgedeki kılcal damarlarda bozukluklar oluşması neticesinde gözün arka tarafında kanamalar, yeni damar oluşumları ve görme noktası denilen sarı nokta bölgesinde görmenin azalmasına ve kalıcı bir şekilde körlüğe kadar gidebilen komplikasyonlara neden olan ödemler meydana gelebiliyor” dedi.

50’Lİ YAŞLARA DİKKAT

Diyabet hastalığının tanısı konulduğu zaman diğer dokularda olduğu gibi göz de hemen bir tutulumla karşılaşılmadığını ifade eden Prof. Dr. Alp, “Dolayısıyla hastalar başlangıçta görmede herhangi bir problem hissetmeyebiliyorlar. Bu nedenle hastaların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle gözdeki komplikasyonlar ilk 5 yıl içerisinde çok fazla olmayabiliyor. Ortaya çıktıktan sonra bunların tedavi edilmesi oldukça zor olabiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar