Brezilya’nın eski devlet başkan Lula seçimde zafere ulaştı

Brezilya’nın eski devlet başkan Lula seçimde zafere ulaştı
Yeni devlet başkanını seçen Brezilya'da halk sandık başına gitti. Breziya’nın eski devlet başkanı Lula aldığı oylarla öne geçmeyi başardı.

Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’da yapılan devlet başkanlığı seçimini Lula da Silva kazandı. 1 Ocak 2003 ve 31 Aralık 2010 tarihleri arasında 35. Brezilya Devlet Başkanı olarak görev yapan Lula da Silva, dünyanın sonucunu merakla beklediği seçimde mevcut başkan Jair Bolsanora''nun 1,8 puan önünde ipi göğüsledi.

İlk sandıklar açıldığında solcu aday Lula''nın önüne geçen Bolsanora, oyların yüzde 67''i sayıldığında öndeydi. Ancak oyların yüzde 68''i sayıldığında rakibini yakalayıp geçen Lula geri kalmadı.

TRUMP''IN DESTEĞİ BOLSANORA''YA YETERSİZ KALDI

Seçim öncesi bir önceki Amerikan Başkanı Donald Trump''tan destek mesajı alan Bolsanora oyların yüzde 49,1''ini alırken Lula oyların yüzde 50,9''unu alarak zorlu yarışta zafere ulaşan aday oldu.

Lula seçimde 60,3 milyon seçmenin desteğini sağlarken Bolsanora 58,2  milyon oyda kaldı. 5,5 milyon seçmen ise boş ya da geçersiz oy kullandı.

Rakibinden 2,1 milyon fazla oy alan 77 yaşındaki İşçi Partisi''nin eski lideri, yeniden Brezilya Devlet Başkanı oldu. 

Başkanlıktan ayrıldığında çok büyük bir halk desteği bulunan Lula, 2018 yılında kara para aklamak ve yolsuzluk suçlarından 580 gün cezaevinde kalmıştı. Daha sonra tüm davalardan aklanarak yeniden seçime giren ve şimdi de yeniden devlet başkanı olan Lula, zafer sonrası yaptığı konuşmada, "beni gömmek istediler ama yaşıyorum ve buradayım" ifadelerini kullandı.

LULA ALDIĞI OYLARLA ZAFERE ULAŞTI

2 Ekim’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde solcu aday Lula da Silva yüzde 48,43 oy alırken sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da yüzde 43,20 oy almıştı. Devlet başkanlığı seçimleri için yapılan anketlerin ortalaması, Lula da Silva’nın yaklaşık yüzde 48, Bolsonaro’nun ise ortalama yüzde 45 oy alacağı tahmininde bulunuyor. Birinci turda yüzde 4,16 oy alan Brezilya Demokratik Hareketi’nin adayı Tebet ile yüzde 3,4 oy alarak dördüncü olan Ciro Gomes’in adayı olduğu Demokratik İşçi Partisi, ikinci turda Lula da Silva’ya desteğini duyurmuştu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar