Brent petrolde yaşanan yükseliş sonrası akaryakıtta yeni zam beklentisi oluştu

Brent petrolde yaşanan yükseliş sonrası akaryakıtta yeni zam beklentisi oluştu
Türkiye'deki pompa fiyatlarını doğrudan etkileyen brent petrolde yaşanan düşüş dün itibariyle yerini yeniden hızlı yükselişe bıraktı. 100 doların da altını da gören brent petrol yeniden 100 doların üzerini görürken, dün ani bir hareketle 107 dolar seviyelerini test etti. Yaşanan bu gelişme sonrası Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarında yeniden zam beklentisi oluştu.

HERKES İNDİRİM BEKLİYORDU: AKARYAKITTA BEKLENMEDİK GELİŞME

Bütün dünyanın ortak sorunu haline gelen yüksek akaryakıt fiyatları bir süre daha devam edeceğe benziyor. Rusya - Ukrayna savaşı ile birlikte 140 dolara kadar yükselen brent petrol geçtiğimiz günlerde 100 doların altına inmişti. Yaşanan bu gelişme sonrası Türkiye''de benzinin litre fiyatı 23 lira seviyesini görmüştü.

YENİDEN YÜKSELİYOR

Brent petrol 10 günlük inişin ardından son iki gündür yükselişini sürdürüyor. ABD ham petrolü 3 günde kaydettiği yüzde 8''lik primin ardından hafta ortasındaki ilk işlemlerde 100 doların hemen üstünü gördü. Brent petrolde ise ilk işlemler 107 doların üzerinden geçti. Petrol piyasalarında ABD stokları ve doların seyri izleniyor. Türkiye''de ise dolardaki sürekli yükseliş akaryakıt fiyatlarına yönelik indirim beklentisi boşa çıkarıyor. Merkez Bankasının tüm müdahalelerine rağmen dolar 17,55 TL''ye çıktı.  Kurban Bayramı sonrası sadece benzine 95 kuruş indirim gelmişti. Motorine ise 2 haftadır indirim gelmedi. Öte yandan, iç piyasayı dengelemek isteyen Amerikan Petrol Enstitüsü tahminlerine göre ABD''de ham petrol stokları geçen hafta 2 milyon varil arttı. Bu hamle sonrası, akaryakıt stoklarında da artış görüldüğü tahmin ediliyor.

Emtia piyasasında geçen hafta rekor seviyelere çıkan doların sakinleşmesiyle görülen ivme petrol fiyatlarında da etkisi göstermişti. Yatırımcılar doların seyrini fiyatlamalara etkisi açısından yakından takip ediyor. ING Emtia Başstratejisti Warren Patterson, petrol piyasasının arz ve talep tarafındaki önemli düzeydeki belirsizlik içinde denge arayışında olduğunu belirtti.

Sıkışık takvimlerin piyasada sıkılaşmaya işaret etmeye devam ettiğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar