Boyun ağrısına ne iyi gelir, boyun ağrısı neden olur?

Boyun ağrısına ne iyi gelir, boyun ağrısı neden olur?
Karıncalanma, baş ağrısı gibi semptomlarla birlikte görülen boyun ağrısı farklı nedenlerden dolayı da gelişebilir. Bu duruma yol açan rahatsızlıklar arasında ise boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi, boyun yaralanması gibi farklı hastalıklar yer alabilir.

Kimi durumlarda baş dönmesi, baş ağrısı ve uyuşukluk hissinin eşlik ettiği boyun ağrısının tedavisinde yaşam alışkanlıklarında değişikliğe gidilmesi son derece mühimdir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kafa ile 7 adet omuru taşıyan hareketli bir bölge olan boyunda kimi durumlarda ağrı oluşabilir. Özellikle hareketli bir bölge olması sebebiyle boyunda oluşan ağrılar farklı zamanlarda yeniden tetiklenebilir.

*Şişmiş lenf nodları

*Boyun yaralanması

*Kas gerilmeleri

*Sinir sıkışması

*Menenjit

*Eklem ve kıkırdak aşınmaları

*Servikal dar kanal

*Boyun fıtığı veya kireçlenmesi

*Akciğer veya kalp rahatsızlıkları

BOYUN AĞRISININ BELİRTİLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR

*Ense ve boyun bölgesinde batıcı tarzda ağrı hissedilmesi

*Uyuşma

*Karıncalanma hissi

*Boyun bölgesini hareket ettirmede zorluk çekme

*Baş ağrısı ve baş dönmesi

Boyun (ense) ağrısının temel nedenlerinden biri duruş bozukluğudur. Dolayısıyla uygun oturma, yatma ve yürüme yöntemlerinin öğrenilmesi sayesinde boyun ağrısı önlenebilir.

Uyurken uygun yükseklikteki bir yastığın kullanılmasının, boyun ağrısının yaşanmasını önemli ölçüde engellediği belirtilir.

Pek çok ortopedik rahatsızlığın oluşumunun önlenmesinde egzersiz yapmanın önemli bir rol oynadığı bilinir. Dolayısıyla boyun ağrısının önlenmesi amacıyla da düzenli bir şekilde egzersiz yapılması oldukça mühimdir.

boyun ağrısı günlük yaşamda meydana gelen hafif yaralanmalar veya yanlış duruş alışkanlıklarından kaynaklanıyorsa kişilere genel olarak istirahat etmeleri önerilir. Bununla beraber uzmanların boyun ağrısı tedavisinde kişiye ağrıyı hafifletecek olan çeşitli ilaçlar reçete ettikleri bilinir. İlaç kullanımının gerekli olmadığı durumlarda boyun ağrısı tedavisinde başvurulan yöntemler ise şu şekilde belirtilebilir:

Buz uygulaması: Ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde şişlik ve ağrı gibi semptomların giderilmesinde buz uygulamasına başvurulur. Dolayısıyla boyun ağrısının hafifletilmesinde de belirli aralıklarla buz uygulamasına başvurulması uygun görülür.

Isı uygulaması: "Ense ağrısına sıcak iyi gelir mi?" sorusuna sıklıkla yanıt aranır. Uzman tarafından önerildiği takdirde boyun bölgesine ısı uygulamak şişlik ve ağrı gibi semptomların hafiflemesini sağlayabilir. Ancak uygulanan ısının fazla olması veya uzun süre boyunca boyun bölgesine ısı uygulanması şişliği artırabilir.

Masaj: Boyun ağrısının tedavisinde ağrı hissedilen bölgeye ısı veya buz uygulandıktan sonra masaj yapılması oldukça etkilidir.

BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Biberiye yağı: Kas ve boyun ağrısının giderilmesinde biberiye yağının kullanılması mümkündür. Ağrı giderici etki gösterebilen bu yağın boyun ağrısı yaşanan bölgeye masaj yapılarak 1-2 damla kadar sürülmesi uygundur.

Lavanta yağı: Ferahlatıcı ve ağrı giderici özellikleri bulunan lavanta yağı ile boyun ağrısı yaşanan bölgeye 10 dakika kadar masaj yapılması önerilir. Bu sayede boyun düzleşmesine bağlı olarak yaşanan ağrı ile hareket kısıtlılığının hafifletilmesi olağandır.

Okaliptus yağı: Birkaç damla okaliptus yağı masaj yapılarak boyun ağrısı hissedilen bölgeye sürülebilir. Çünkü ferahlatıcı ve ağrı giderici etkisi sayesinde okaliptus yağının ense ağrısının şiddetinin azaltılmasında rol oynadığı söylenir.

Nane yağı: Hoş kokusu ve sinirleri gevşetici etkisi ile nane yağı, boyun ağrısı yaşandığı takdirde enseye uygulandığında ağrının şiddetini hafifletebilir.

Zencefil kürü: Az miktarda zeytinyağı ile karıştırılan birkaç tatlı kaşığı zencefil tozu, boyun ağrısı yaşandığı zaman ilgili bölgeye sürülebilir. Bu sayede zencefilli kürün ağrının hafifletilmesinde etkili olabildiği düşünülür.

Kedi otu: Mucizevi bitkilerden biri olarak bilinen kedi otunun zeytinyağı ile karıştırılarak kür haline getirilmesi mümkündür. Daha sonra masaj yapılarak boyun ağrısı yaşanan bölgeye sürülen kedi otu kürü bir süre boyunca bekletilmelidir. Böylelikle boyun ağrısının şiddetinin azalabildiği belirtilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar