Borsa yükselişle kapandı

Borsa yükselişle kapandı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,07'lik bir artışla 9.140,70 puan seviyesinden tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 185,58 puanlık bir artış gösterirken, toplam işlem hacmi 139,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 4,99, holding endeksi ise yüzde 1,84 değer kazandı.

Sektör endeksleri arasında, iletişim sektörü yüzde 6,93'lük bir artışla en fazla kazanan olurken, tekstil deri sektörü yüzde 3,40'lık bir düşüşle en çok gerileyen sektör oldu.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dünkü toplantısında, beklentilerin üzerinde gelen enflasyona rağmen yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapabileceği tahminini korumasıyla pozitif bir seyir izlendi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının ardından da BIST 100 endeksinde yükselişler hız kazandı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti.

Karar metnindeki, "Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir." ifadesi de dikkat çekti.

Analistler, bu kararın ardından merkez bankasının gerektiğinde piyasayı bir hafta vadeli repo ihale faizinin 300 baz puan üzerinden fonlayarak ek sıkılaştırma yapabileceğini belirtti. Öncesinde, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirleniyordu.

Yarın yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Japonya'da enflasyon, Almanya'da ise Ifo iş dünyası güven endeksi takip edilecek. Teknik açıdan bakıldığında, BIST 100 endeksinde 9.200 seviyesinin direnç, 9.000 ve 8.900 puanın ise destek konumunda olduğu ifade edildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar