Borsa yatırımcısını heyecanlandıran haber: Hisseler bir anda tavan yapabilir...

Borsa yatırımcısını heyecanlandıran haber: Hisseler bir anda tavan yapabilir...
8 bin 335 puan ile tarihindeki en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştiren Borsa İstanbul için sürpriz bir gelişme yaşandı. Dünyanın en zengin iş insanı Elon Musk'ın Türkiye'deki yatırım fırsatları ile ilgileneceğini açıklamasının ardından borsaya dolar bazlı giriş beklentisi artarken, gelecek günler için yeni rekorların kırılması bekleniyor.

Türkiye'de son yıllarda yürütülen rasyonel olmayan ekonomi politikaları sonrasında Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımcı payı sıfıra yaklaşmıştı.

28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonominin yeni patronu olması, Türkiye'ye yeni sermaye girişlerini artırmaya yönelik çalışmaları hızlandırırken, Şimşek göreve başlar başlamaz dünyanın birçok bölgesini ziyaret ederek yatırımcıları Türkiye'ye davet etti.

Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), üzerinde kurduğu baskı ve Türkiye'deki mevcut siyasi atmosfer nedeniyle yatırım konusunda tam anlamıyla ikna olmayan uluslararası fon sahipleri, Türkiye'ye beklenen girişi yapmaktan uzak dururken, aylardır beklenen kıvılcımı Elon Musk yaktı.

YAPTIĞI FİNANS PAYLAŞIMLARI İLE DÜNYAYI SARSMIŞTI!

Dünyanın en zengin iş insanı Elon Musk, Spacex, Tesla ve X'in sahibi olmasının yanı sıra, borsa alanına yönelik yaptığı manipülatif paylaşımlarla da adından söz ettiriyor. Geçtiğimiz yıllarda sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile GameStop hisselerinin hızla yükselmesini sağlayan Musk, sahibi olduğu Twitter'ın fotoğrafını 'Dogecoin' isimli altcoinin simgesine çevirerek söz konusu kripto paranın tek gün içerisinde yüzde 30 değer kazanmasına neden olmuştu.

Tüm bu gelişmeler, uluslararası yatırımcıların bir gözünün Elon Musk'tan gelecek haberlerde olduğunu gösterirken, Musk bu akşam yaptığı paylaşım ile takipçilerinin bir kısmını Türkiye'ye yönlendirmiş olabilir.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından New York'taki Türkevi'nde konuk edilen Musk, Türkiye'ye TEKNOFEST etkinliğine davet edilmişti. Yoğun programı nedeniyle İzmir'de süren etkinliklere bu yıl katılamayan Musk, 158 milyon takipçisi bulunan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Teknofest'e katılan takımları tebrik etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

TÜRKİYE'DEKİ YATIRIM FIRSATLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Musk'ın paylaşımında en dikkat çeken kısım ise Türkiye'ye yönelik kullandığı yatırım ifadeleri oldu. ABD'li milyarder, "Gelecek yıl bizzat katılmayı ve Türkiye'deki diğer yatırım fırsatlarını tartışmayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadelerini kullanarak Türkiye'deki yatırım potansiyeline dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Hafize Gaye Erkan döneminde uyguladığı rasyonel ekonomi politikaları ve faiz artırım kararları ile birlikte okunduğunda Musk'ın çağrısının, uluslararası yatırımcıyı özellikle Türkiye'de borsa tarafına çekebileceği konuşulmakta. Haftanın kapanış seansında BIST100 endeksinin 8 bin 335 puana ulaşarak rekor kırmasının ardından yapılan paylaşım, gelecek hafta açılışında yukarı yönlü sert hareketleri tetikleyebilir.

tweet1-001.jpg


TESLA, AVRUPA PAZARINI TÜRKİYE'YE KURABİLİR

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden biri olan Tesla'nın uzun bir süredir Avrupa pazarındaki payını artırmayı istediği ve üretim için yeni bir fabrika çalışması yaptığı biliniyor.

Yerli ve yabancı birçok kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Musk ile gerçekleştirdiği görüşmede bu konuya atıfta bulunarak, kendisini Tesla fabrikasını açmak için Türkiye'ye davet ettiği iddia edilmişti. İşçi maliyetlerinin Avrupa ülkelerine göre düşük kalması ve Türkiye'de yıllardır yerleşmiş bir otomobil üretim sisteminin bulunuyor olması nedeniyle Musk'ın Türkiye tercihini ciddi şekilde düşündüğü konuşulurken, söz konusu Tesla fabrikasının Türkiye'ye açılması halinde ülkeye büyük ölçekli bir uzun vadeli yatırım girmiş olacak.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar