Borsa günü yükselişle tamamladı

Borsa günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,98 değer kazanarak 8.026,27 puandan tamamladı.

Bugün Borsa İstanbul'da (BIST) yaşanan gelişmeler, yatırımcıların dikkatini çekti. BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 77,67 puan artarken, toplam işlem hacmi 81,5 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 3,20, holding endeksi ise yüzde 0,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,26 ile ulaştırma sektörü olurken, en çok kaybettiren yüzde 1,91 ile finansal kiralama faktoring sektörü oldu.

Analistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'nin not görünümünü "pozitif"e çevirmesiyle yurt içi piyasaların bugün pozitif seyrettiğini ifade etti. Küresel pay piyasalarında yatırımcıların ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı açıklamalara odaklandığını belirten analistler, S&P'nin Türkiye'nin kredi görünümünü değerlendirmesinin etkili olduğunu söyledi.

S&P, Türkiye'deki politika düzenlemelerini takiben ülkenin kredi görünümünü "pozitif"e çevirdiğini açıkladı. Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit eden kuruluş, kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükseltti.

Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Türk lirasını (TL) cazip kılmak adına attığı adımların kararlılıkla devam ettiği belirtildi. TCMB'nin bu konudaki tebliğlerinin Resmi Gazete'de yayımlandığı açıklandı.

Yatırım uzmanları, önümüzdeki hafta içinde enflasyon verileri, hazine nakit dengesi gibi yerel gelişmelerin yanı sıra ABD, Avro Bölgesi, Japonya ve Çin'den gelecek önemli verilerin takip edileceğini ifade etti. BIST 100 endeksi teknik açıdan incelendiğinde, 8.100 ve 8.200 seviyelerinin direnç, 8.000 ve 7.900 puanın ise destek noktaları olduğu belirtildi.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, kasımda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,68 artacağını tahmin etti. Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerine göre yıllık enflasyonun yüzde 62,61'e çıkabileceği öngörüldü. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise ekonomistler arasında yüzde 66,80 olarak belirlendi.