Borsa günü yükselişle açtı

Borsa günü yükselişle açtı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk saatlerinde yüzde 0,61 değer kazanarak 8.797,54 puana yükseldi.

BIST 100 endeksi, günün açılışında önceki kapanışa göre 52,95 puan ve yüzde 0,61 değer kazanarak 8.797,54 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,54 ve holding endeksi yüzde 0,35 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,45 ile ulaştırma olurken, en çok kaybettiren ise yüzde 1,24 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Dünkü satıcılı seyir sonrasında Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,31 değer kaybıyla 8.744,58 puandan tamamlamıştı.

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi için acele etmeyeceklerini, ancak "bu yılın bir noktasında" bunu yapmanın muhtemelen uygun olacağı açıklamasının ardından pozitif bir seyir izlendiğini belirtti. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararının piyasaların odağında olduğunu dile getirdi.

Dünkü toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları çerçevesinde, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis ettiği hatırlatıldı.

TCMB'nin belirlediği kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık, 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak.

Parasal politika kuruluşunun önceki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir." ifadelerine yer verilmişti.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ECB faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları başta olmak üzere yoğun bir veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 seviyelerinin destek, 8.900 ve 9.000 puanın ise direnç konumunda olduğunu vurguladı.