Borsa günü yükselişle açtı

Borsa günü yükselişle açtı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk işlem saatlerinde yüzde 0,42'lik bir artışla 9.100,27 puandan işlem görmeye başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören BIST 100 endeksi, günün açılışında önceki kapanışa göre 37,91 puan ve yüzde 0,42 artışla 9.100,27 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,18, holding endeksi ise yüzde 0,31 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,11'lik artışla ulaştırma, en çok kaybettiren ise yüzde 0,81'lik düşüşle bilişim sektörü oldu.

Dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,28 değer kaybıyla 9.062,36 puandan tamamladı.

Analistler, küresel pay piyasalarında ABD'de beklentilerin altında gelen büyüme verilerine rağmen bireysel tüketim harcamalarının güçlü olduğuna dair sinyallerin karışık bir seyir izlediğini belirtti. Bugün ise yurt içinde büyüme verilerinin piyasaların odağında olduğunu ifade eden analistler, Fed'in faiz indirimine dair beklentileri büyük ölçüde etkileyebilecek çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisinin takip edileceğini vurguladı.

Brezilya'da gerçekleşen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın gerçekleştirecekleri görüşmelere ilişkin haber akışının da yatırımcıların odağında olduğunu aktaran analistler, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın, Türkiye ve ABD'nin iş birliği potansiyelini vurgulayan açıklamalarına dikkat çekti.

Bugün yurt içinde büyüme verileri ve TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) özeti başta olmak üzere yoğun bir veri gündeminin takip edileceğini belirten analistler, yurt dışında ise Almanya'da işsizlik oranı ve öncü enflasyon verilerinin yanı sıra ABD'de kişisel tüketim harcamaları ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının yatırımcıların odağında olduğunu kaydetti.

Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 puan seviyelerinin direnç konumunda olduğunu belirten analistler, 9.000 ve 8.900 seviyelerinin ise destek olarak öne çıktığını ifade etti.

Ayrıca, AA Finans'ın ekonomistlerle yaptığı beklenti anketine göre, Gayri Safi Yurt içi Hasılanın (GSYH) geçen yılın 4. çeyreğinde yüzde 3,97 arttığı tahmin ediliyor. Ekonomistlerin 2023 yılı büyüme beklentisinin ortalaması yüzde 4,40, 2024 sonuna ilişkin büyüme tahminlerinin ise yüzde 3,44 olduğu belirtiliyor.