Resmen böbrekleri çürütüyor! Tüketirken tekrar düşünün

Resmen böbrekleri çürütüyor! Tüketirken tekrar düşünün
Uzmanlar, tuzun böbreklere hasar vermemesi için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesini öneriyor. Resmen böbrekleri çürütüyor.

Aşırı tuz tüketiminin böbreklere hasar açtığını belirten uzmanlar, günlük tüketilen tuz miktarının 6 gramı geçmemesinin altını çiziyor. Türkiye''de yaklaşık yüzde 20 hastanın hipertansiyon sebebiyle böbrek yetmezliği yaşadığını belirten uzmanlar, yüksek tansiyonun kontrol edilebilmesi ve böbreklere zararının önlenebilmesi için tuz tüketiminin günlük 6 gramı, yani dolu bir çay kaşığını geçmemesi gerektiğine dikkat edilmesini söylüyor. 

Aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hastalıkların başında hipertansiyon geliyor. Bu hastalık, tedaviyle kontrol altına alınamadığında böbrek yetmezliğine neden olabiliyor.

Türkiye''de kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri arasında şeker hastalığından sonra hipertansiyon ikinci sırada yer alıyor. Diyalize giren hastaların yaklaşık yüzde 20''si yüksek tansiyon sebebiyle böbreğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Uzmanlar, hipertansiyonun kontrol altında tutularak böbreklerde hasar yaratmaması için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesi gerektiği konusunda uyarı yapıyor.

Uzmanlar, içerisinde yüzde 5 oranında mineral tuz içeren ve saflık derecesi iyi olan kaya tuzu tüketilmesini öneriyor. Ancak iyot oranına dikkat edilmesini, iyot barındırmıyorsa normal sofra tuzuyla yarı yarıya karıştırıp iyotu da temin edilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde iyot eksikliği guatr hastalıklarına yol açabiliyor. 

Salatalık, domates, erik gibi sebze ve meyveleri tuzlayarak yeme alışkanlığından vazgeçilmesini, ayrıca fazla tuz içeren kavrulmuş kuruyemişlerin tüketilmemesini öneriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar