BM'den Gazze çağrısı: Makul kanıtlar var

BM'den Gazze çağrısı: Makul kanıtlar var
Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin hazırladığı BM raporuna göre, İsrail'in Filistinlilere karşı "soykırım" suçunu işlediğine dair makul kanıtlar bulunmaktadır.

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu rapora göre, İsrail'in bölgedeki insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarına dair ciddi kanıtlar bulunmaktadır. Raporda, İsrail'in Gazze'de Filistinlilere yönelik uyguladığı eylemlerin, uzun süredir devam eden yerleşimci ve sömürgeci bir sürecin son aşaması olduğu vurgulanmaktadır. Bu sürecin, Filistin halkını demografik, kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan baskı altına alarak yerlerinden etmeye, topraklarını ve kaynaklarını gasp etmeye ve kontrol etmeye yönelik olduğu belirtilmektedir.

0x0-bm-filistin-raportoru-gazzede-soykirima-dikkat-cekti-makul-kanitlar-var-1711421013972.webp

Raporda, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği eylemler arasında insanları öldürme, ciddi zarara uğratma ve yaşam koşullarını kasıtlı olarak kötüleştirme gibi suçların bulunduğu vurgulanmaktadır. Soykırım eşiğinin aşıldığına dair makul kanıtların olduğu ifade edilen raporda, İsrail'in korunan bir grubun tamamına ve yaşam alanlarına fiilen "terörist" ya da "terörist destekçisi" muamelesi yaparak, herkesi "öldürülebilir veya yok edilebilir" hale getirdiği belirtilmektedir.

4fritmgqueiwwfwuynyatg.webp

Raporda, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarında binlerce Filistinlinin öldürüldüğü ve yaralandığı bilgisi verilmektedir. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının hayati malzemelere erişimi engelleyerek birçok ölüme neden olduğu vurgulanmaktadır. Hijyen eksikliği ve aşırı kalabalık barınakların hastalıklar için uygun bir ortam oluşturduğu uyarısında bulunulan raporda, İsrail'in şiddet eylemlerinin soykırım suçu işlendiğini gösteren eşiğin aşıldığına dair makul kanıtlar sunduğu belirtilmektedir. İsrail'in idari yönetimi ve askerlerinin "savaşta adalet" ilkesini kasıtlı olarak suistimal ettiği de raporun önemli bir noktasıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar