BM Güvenlik Konseyi’ndeki Gazze oturumu yarına ertelendi

BM Güvenlik Konseyi’ndeki Gazze oturumu yarına ertelendi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde "Gazze Şeridi’nde çatışmaların acilen durdurulması" çağrısında bulunan karar için yapılacak oylama yarına ertelendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Gazze konusunda bir kez daha anlaşamadı. Diplomatik kaynaklar, BM Güvenlik Konseyi’ne Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sunulan ve "Gazze'ye güvenli ve engelsiz insani erişimin sağlanması için çatışmaların sürdürülebilir bir şekilde durdurulması" çağrısında bulunan karara yönelik oylamanın yarına ertelendiğini açıkladı. Kaynaklar, ertelemenin nedeninin karar taslağı metni üzerinde devam eden müzakereler sebebiyle olduğunu aktararak, BAE’nin bu sebeple oylamanın bir gün ertelenmesini talep ettiğini ifade etti.

Karar tasarısında, tüm esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest kalması çağrısında bulunuluyor ve iki devletli çözüme destek teyit ediliyor.

Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesinden biri olan ABD, 8 Aralık’ta Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısında bulunan önceki kararı veto etmişti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE GAZZE İÇİN SADECE 1 KARAR TASARISI ONAYLANDI

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze'de insani durumu görüşmek için 16 Kasım’da yapılan toplantıda, Malta tarafından sunulan ve Gazze'deki insani durumla ilgili 4 başarısız girişimin ardından 5’inci karar tasarısı 12 “evet” ve 3 “çekimser” oyla kabul edilmiş, Rusya, ABD ve İngiltere çekimser olarak oy kullanmıştı.

Kararda, insani duraklamalar, sınırsız yardım dağıtımı, tıbbi tahliyeler ve Gazze'de tutulan esirlerin koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunulmuş, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka riayet etmesi vurgulanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar