Bitcoin'den rekor yükseliş: Son 6 ayın zirvesine çıktı

Bitcoin'den rekor yükseliş: Son 6 ayın zirvesine çıktı
Dünyada en çok tercih edilen kripto para birimi olan Bitcoin, gün içerisinde değerini yüzde yüzde 9'un üzerinde artırarak 29 bin 300 dolara yükseldi. Bu yükseliş, kripto para biriminin son altı ay içerisinde tek günde kazandığı en büyük değer kazanımı oldu.

Geçen haftadan bu yana Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasaları, geleneksel finans şirketlerinin ilgisini artırmasıyla yeniden toparlanma sürecine girdi. BlackRock’ın spot Bitcoin ETF başvurusuyla başlayan olumlu hava, dün Fidelity’nin de aynı yola başvurabileceğine dair yayılan söylentiyle devam etti.

Kripto paralarda yükselişi tetiklediği inanılan son gelişme ise Fidelity Investments, Citadel Securities ve Charles Schwab gibi dev ABD finans şirketleri tarafından desteklenen yeni kripto para borsası EDX’in lansmanı oldu.

Dün işlemlere başlayan EDX borsası, Bitcoin ve Ethereum ticaretine odaklanarak piyasaya hızlı bir giriş yaptı. EDX, finans devlerinin desteğini arkasına alarak kripto borsalarının son günlerde yaşadığı sorunlarını aşmayı hedefleyen yaklaşımıyla şu an Bitcoin ve Ethereum’un yanında Litecoin ve Bitcoin Cash ticaretiyle işlemlere başladı. EDX Markets’in önümüzdeki dönemlerde takas merkezi de oluşturarak yatırımcıların merkezi bir karşı taraf ile ticaret yapmasına olanak tanıması bekleniyor.

FİNANS DEVLERİNİN DESTEĞİ SÜRÜYOR

Piyasa katılımcıları ise son günlerde ABD’de düzenleyici baskısına rağmen geleneksel finans devleri tarafından desteklenen bir kripto borsasının hayata geçirilmesini son derece olumlu bir gelişme olarak yorumladı. Bu gelişmenin yanında Deutsche Bank’ın dijital varlık saklama lisansı için başvuru yapması piyasa tarafından memnuniyetle karşılanan diğer bir gelişme oldu.

Son olumlu haberlerin ardından ilk olarak 26.000 dolar seviyesinde destek bulan Bitcoin, dün %5’i aşan bir sıçrama gerçekleştirirken günü 28.300 dolardan kapattı. Asya işlem saatlerinde alımların devam etmesiyle BTC, günün ilk saatlerinde Mayıs ayının ilk haftasındaki fiyat seviyesine geri dönerek 29.000 doları test etti.

Bitcoin Cash prim lideri

Piyasanın geri kalanında olumlu fiyatlamalar söz konusu. Ethereum, son 24 saatte %5 artışla 1.800 dolar bandına geri döndü. İlk 10’da %8 artışla 0,27 dolara yükselen Cardano, en çok yükselen kripto para oldu. Ancak ilk 100’de en çok talep gören altcoin, EDX Markets’in listelediği Bitcoin Cash’te oldu. BCH, son 24 saatte %25 değer artışıyla 133 dolara kadar yükseldi. Litecoin de EDX’in listelemesiyle %10’a yakın yükselişle 83 dolar bandına kadar yükseldi.

Diğer yandan Bitcoin’deki hızlı yükseliş son 24 saatte yaklaşık 150 milyon dolarlık vadeli pozisyonunun tasfiye olmasına neden oldu. Tasfiye olan pozisyonların büyük bir bölümünü satış pozisyonları oluşturdu.

Powell’ın konuşması yakından takip edilecek

Kripto para piyasaları, Wall Street destekli bir toparlanma görürken geçtiğimiz haftalarda SEC ile başlayan olumsuz görünümün dağılmaya başladığı görüldü. Bunun yanı sıra kripto piyasaları üzerinde etkisi olabileceği düşünülen diğer bir gelişme olarak Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de yapacağı konuşma dikkatle takip edilecek.

Bazı piyasa katılımcıları, yatırımcıları Powell’ın para politikası hakkında yapacağı konuşmalarda geçen haftaki şahin tonuna benzer açıklamalar yapma ihtimaline karşı temkinli olmaya davet ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar