Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan Filistin açıklaması

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan Filistin açıklaması
Filistin gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi açıklama yayınladı. Konsey, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkese tamamen uyulması çağrısı yaptı.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırılarıyla başlayan olaylarda 248 kişi hayatını kaybetti. 11 gün süren saldırılardan sonra ateşkes kabul edildi. Bölgedeki gelişmeleri ele almak için peş peşe toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nihayet ABD engelini aştı. Ortak bir açıklama yaparak taraflara ateşkese tamamen uyma çağrısı yaptı.

Bölgedeki krizi çözmesi beklenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin engellemeleri nedeniyle ortak bir açıklama yapamıyordu. Konseyin son birleşiminde, nihayet ortak bir metinde uzlaşı sağlandı. Yapılan ortak açıklamada ateşkes anlaşmasından duyulan memnuniyet ifade edildi. Taraflara "Ateşkese tamamen uyulması çağrısı" yapıldı.

Saldırılarda hayatını kaybeden tüm siviller için konsey üyelerinin yas tuttuğu belirtilen açıklamada, Filistinli sivil halka acil insani destek sağlanmasının önemine vurgu yapıldı. Genel sekreter Antonio Gutterres'in bölgenin yeniden inşaası için uluslararası topluma yaptığı çağrıya tam destek verildiği ifade edildi. Bölgedeki barışın iki devletli bir çözümle mümkün olduğu vurgulandı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin somut bir çözüm içermeyen açıklaması, Filistin'in tepkisine neden oldu. Filistin'in Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, "Güvenlik Konseyi'nin Filistin topraklarındaki halkımıza destek vermeyen bir açıklamasına ihtiyaç yok" değerlendirmesinde bulundu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar