Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Birikimlerimizi nasıl koruyalım

Gerçi biliyorum bu dönemde para kazanmak, hele hele birde geçimini sağlamayı başardıktan sonra birikim yapmayı başarmak hiç de kolay değil. Memlekette yaşayanların çok büyük bir kısmı bu olanaktan mahrum olsa da gene de birikim yapmayı, köşeye üç beş kuruş atmayı başarabilen bir kesim var.

Boşuna paran var mı derdin var dememişler, eğer akıllı olup da o parayı enflasyona karşı korumayı beceremezsen güneş görmüş kar gibi eriyen birikimlerini seyreder durursun, bu ekonomi için çok büyük bir sorundur.

Hele hele birde enflasyon öyle yıllık yüzde üç beş değil de Türkiye''de olduğu gibi yıllık yüzde yüzü aşan seviyelerdeyse insanın birikimi birkaç gün içinde bile yüzde bir iki eriyebilir. Hani birikmiş paranız beş on bin liraysa insan buna çok üzülmeyebilir ama düşünün yüz milyon lira birikmiş paranız var ve birkaç gün içerisinde bunun bir iki milyonu eriyor bu tam bir kâbus senaryosu değil mi?

Efendim erirse erisin bize ne? O zaten çok zenginmiş oh olsun diyerek yürek soğutmaya çalışacaklara buradan şunu söyleyeyim zenginin olduğu yerde yoksul vardır amma ve lakin zenginin olmadığı yerde daima sefalet hüküm sürer.

Tüm aklı başı yerinde iktidarlar birikimlerin ekonomi için ne kadar önemli olduğunu bilir, vatandaşların birikim yapmasını ve bu birikimlerin yatırımlara dönüşmesini teşvik edecek önlemleri alır.

Fakat açıkça söylemek gerekir ki bu gün için Türkiye''de tüm nakdi birikimler enflasyon karşısında korumasız bırakılmıştır! Aklı başı yerinde, hesap kitap yapmayı bilen, rasyonel düşünen birinin bu faiz oranları ile Türk Lirası vadeli mevduatta para tutması düşünülemez bile. Döviz ve hatta altın tutmak bile şu anda enflasyonun çok altında bir getiri getirdiği için nakit servetlerin erimesine mani olamamaktadır. Bu tamamen iktidarın yarattığı kaotik finansal durumun sonucudur.

Böyle durumlarda yatırımcılar için iki çıkış noktası kalıyor birincisi borsa ikincisi ise gayrimenkul ve emtia almak.

Borsa zaten çok derin bir kriz yaşayan bir ülkede hele hele birde krizin daha da derinleşeceği beklentisi yüksekken tercih edilemeyecek kadar riskli bir yatırım aracıdır. Malum borsada kar elde edebilirsiniz ama aldığınız yanlış bir hisse yüzünden bırakın kar elde etmeyi yatırdığınız anaparayı bile tamamen kaybedebilirsiniz bu yüzden özellikle de risk almayı sevmeyenler için borsayı tercih etmek kolay değildir.

Türkiye''de borsa zaten son derecede sığ ve üstüne üstlük birde keriz silkeleme olarak tabir edilen manipülatif eylemlere son derecede açık. Son yaşanan olayda da bunu gördük, birçok küçük yatırımcı çok büyük zarar yazmadı mı?

Geriye kala kaya emtia ve gayrimenkul yatırımları kalıyor. Emtiaya girmek elbette ancak ticaret ile uğraşıp herhangi bir malı alıp satıyorsanız mantıklıdır. Sıradan yatırımcı için geriye bir tek gayrimenkul yatırımı kalıyor ki zaten paranın büyük bir kısmı da oraya gidiyor. Bu yüzden de gayrimenkul fiyatları aldı başını gitti ve dar gelirli kesimin konuta erişmekte zorlanması gibi başka sorunlar doğmaya başladı.

Eh birde harca gitsin mantığı var ki bu özellikle küçük birikimler için geçerli insanlar nasılsa bir daha bu fiyata bulamam diye bulduğu her şeyi alıyor ve her fiyatın gelecekteki fiyatlarda daha düşük olduğunu düşünüyor. Buradan doğan talep ise enflasyonist baskıyı daha da körüklüyor.

Görüyoruz ki tek bir kişinin faiz sebep enflasyon sonuçtur iddiasına olan tutkusu piyasada korkunç bir finansal kaos yaratmış bulunmaktadır.

Birikimleri bu kaostan korumanın bir diğer yolu ise elbette yurt dışı yatırımlardır. Gelişmiş borsalardan geleceği parlak sektörlerde faaliyet gösteren ciddi şirketlerden seçerek hisse senedi almak birikimleri korumanın çok doğru bir yolu olabilir. Özellikle büyük miktarda birikimi olan birçok kişinin bu yolu seçtiğini de duyuyorum. Bu elbette kişiye ciddi bir kazanç sağlayabilir ama diğer taraftan da ülkeden bir sermaye kaçışı demektir ki bu zaten çok ağır olan ekonomik krizi daha da ağırlaştırabilecek bir etki yapacaktır.

İktidarın finansal piyasalardaki kaosu durduracak birikim yapmayı özendirip, birikim yapmayı ödüllendirecek önlemleri hızlıca almaması durumda kaosun çok daha büyüyerek derinleşeceğini şimdiden söyleyebilirim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları