Bir yılda gerçekleşti: İşte cari açıkta yaşanan korkunç artış

Bir yılda gerçekleşti: İşte cari açıkta yaşanan korkunç artış
Ekonomide yaşanan kötü gidişat devam ederken, Merkez Bankası'ndan son durumu ortaya koyan veriler gelmeye devam ediyor. TCMB Temmuz ayına ilişkin cari açık raporunu yayımladı. Dolar bazlı cari açığın yayımlandığı raporda yer alan veriler Türkiye ekonomisinin ne denli zor durumda olduğunu gözler önüne serdi.

BİR YILDA YAŞANDI! İŞTE CARİ AÇIKTAKİ KORKUNÇ ARTIŞ...

Türk lirasında yaşanan erime nedeniyle milli gelirin yanı sıra diğer ekonomik göstergeler de baş aşağı gitmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiğine dair yayımladığı rapor da bunu açıkça gözler önüne serdi.

Yayımlanan rapor da 7. ayda cari açık geçen yılım aynı ayına göre tamı tamına yüzde 1193 artarak 4 milyar 10 milyon dolara yükseldi. Cari açıktaki yükselişle ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6 milyar 162 milyon dolar artarak 9 milyar 308 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. 

Piyasalardaki cari açık beklentisi 3.7 milyar dolara olarak beklenirken, rakamın 4 milyar 10 milyon dolar olarak açıklanması Türkiye ekonomisinin ne derece kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Öte yandan Temmuz verisiyle beraber 2022''in ilk 7 ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 168 artarak 36 milyar 672 milyon dolara ulaştı.

Son olarak yayımlanan rapor da dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise piyasaya yapılan müdahaleler ile ilgiliydi. Merkez Bankasının verilerine göre ayrıca söz konusu dönem de 5 milyar 473 milyon dolar kaynağı belirsiz para girişi oldu. Net hata ve noksan olarak tanımlanan girişler ilk 7 ayda 24 milyar 347 milyon dolara ulaştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar