Bir ilk: İnsan kanında mikroplastik bulundu

Bir ilk: İnsan kanında mikroplastik bulundu
Hollandalı bilim insanları, insan kanında mikroplastik parçacıklar keşfetti. İnsanların neredeyse yüzde 80'inde bulunan parçacıklar, vücut içerisinde dolaşıp organlara yerleşebiliyor.

İNSAN KANINDA MİKROPLASTİK BULUNDU

Hollanda''daki Vje Uje Uje Üniversitesi''nden bilim insanları, 22 bağışçıdan kan örneklerini analiz etti ve 17 örnekte plastik parçacıklar buldu. Kan örneklerinin dörtte biri, plastik taşıma torbalarının yapıldığı polietilen içeriyordu. Sağlık üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, hava kirliliği ile de vücuda giren mikroplastiklerin insan hücrelerine zarar vermesinden ve her yıl milyonlarca erken ölüme neden olmasından endişe duyuyor.

HER YERDE VAR

Çevre örgütü "Plastic Oceans"ın verilerine göre, her yıl 300 milyon ton plastik atık üretiliyor. Bu atıklar biyoçözünür olmamakla birlikte mikroplastik (5 milimetreden küçük) adı verilen daha küçük parçalara ayrılıyor. Araştırmalar çevrenin bu görünmez kirleticilerinin, çay, tuz, deniz ürünleri, bal, şeker, bira, sebze, meşrubat, şişe su gibi sofraların olmazsa olmazlarından organlarımıza, hatta anne karnındaki bebeklerin plasentalarına kadar her yerde bulunduğuna işaret ediyor. Laboratuvar ortamındaki bir çalışma mikroplastiklerin insan hücresine zarar verebileceğini göstermişti. Bununla birlikte mikroplastiklerin vücuttan atılmadan önce ne kadar süreyle kaldığı bilinmediğinden insan sağlığına etkisi net olarak ortaya konamadı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar