Bir gün oruç tutmamanın bedeli nedir? Fidye nedir, ne kadar, kime verilir?

Bir gün oruç tutmamanın bedeli nedir? Fidye nedir, ne kadar, kime verilir?
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Müslümanlar oruç tutmaya başladı. Birçok insan internette 'bir gün oruç tutmamanın bedeli nedir?' sorusunun cevabını internette araştırıyor. Peki Bir gün oruç tutmamanın bedeli nedir? Fide nedir, ne kadar, kime verilir?

Bir gün oruç tutmamanın bedeli nedir?

Oruç tutmamanın telafisi için yapılması gereken ibadetler bulunmaktadır. Diyanet İşleri, hangi durumlarda oruç tutulmayacağını ve oruç tutamayan Müslümanların ne yapması gerektiği konusunda açıklamaları bulunuyor. Peki bir gün oruç tutmamanın bedeli nedir? Fide nedir, ne kadar, kime verilir?

thumbs-b-c-cd4d048377c7bb4beb4c019f8d086663.jpg

ORUÇ HANGİ DURUMLARDA TUTULMAZ?

Oruç tutulmayan durumlar arasında yolculuk, hastalık, yaşlılık, ileri derecede açlık veya susuzluk, zor ve meşakkatli işlerde çalışmak, gebe veya emzikli olmak yer alıyor.

thumbs-b-c-b2196f876727ae2f9b60a4d47b012fb8.jpg

ORUÇ TUTMAMANIN BEDELİ NEDİR?

Mazeretli nedenlerden biri sebebiyle oruç tutamayan kişilerin yerine getirmesi gereken ibadetlerden biri de fidyedir. Fidye, oruç tutmamanın veya eksik tutmanın telafisi için verilen bir bedeldir. Fidyenin 2024 yılındaki tutarı 130 TL olarak belirlenmiştir.

MAZERETSİZ ORUÇ TUTMAYAN KİŞİLER NE YAPMALI?

Mazeretsiz olarak oruç tutmayan kişilerin durumu farklıdır. Bu kişilerin oruçlarını kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekmektedir. Yaşlılar veya iyileşme umudu olmayan hastalar gibi oruç tutamayanlar, fidye verse bile ileride oruç tutabilir duruma gelirlerse, Hanefî mezhebine göre tutamadıkları oruçları kaza etmeleri gerekir. Önceden verilen fidyeler, oruç borcunu düşürmez.

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, mazeretsiz olarak oruç tutmayan kişilerin fidye vererek yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini açıklamıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar