Bilim insanları şaşkın: Haritalarda olmayan efsanevi kayıp şehir bulundu

Bilim insanları şaşkın: Haritalarda olmayan efsanevi kayıp şehir bulundu
Bilim insanları tarafından efsanevi olarak bilinen kayıp şehir Punt'un konumu bulundu. Bilim insanları şehrin konumunu şaşırtıcı bir yöntem ile keşfetti.

Uzmanlar, eski bir mumyanın DNA analizi sayesinde Mısır haritalarında yer almayan efsanevi bir kent olan Punt'un konumunu belirledi. Bu keşif, Mısırlıların Tanrı Babi ile olan bağlantısı ve onların bu tanrı aracılığıyla babunlara duydukları yakınlık sayesinde ortaya çıktı.

misir-1.jpg

HARİTALARDA GÖRÜNMEYEN KAYIP PUNT ŞEHRİ

Eski Mısırlılar, Punt'un efsanevi ve gizemli topraklarından babunları getirdikleri hikayelerine inanıyorlardı. Bu babunların evcil hayvan olarak tutulduğu ve zararsız olmaları için keskin dişlerinin çıkarıldığı biliniyor.

Konstanz Üniversitesi'nde genetik üzerine çalışan Gisela Kopp, mumyalanmış babunların DNA analizi sayesinde Punt'un konumunu belirlemeye yönelik çalışmalara öncülük etti. Kopp, "Bu babunların Punt'tan getirildiğine dair hikayeler vardı" açıklamasını yaptı.

misir-2.jpg

ADULİS VE PUNT'UN İLİŞKİSİ

Araştırmacılar, M.Ö. 800 ile M.Ö. 540 yılları arasına tarihlenen bir babun mumyasından elde ettikleri DNA'yı kullanarak, Adulis adlı antik limanın yakınlarında bulunan Eritre'nin kıyı bölgelerindeki popülasyonlarla en yakından ilişkili olduğunu belirledi. Adulis, tarih kayıtlarında M.Ö. 300'den itibaren geçmektedir ve tüccarların vahşi hayvanlar için seyahat ettiği bir merkez olarak bilinir.

misir-3.jpg

Kopp, Adulis'in ve Punt'un esasen aynı yer olabileceği yönünde bir teori öne sürdü. "Belki de daha önceki Punt, Adulis'in kurulduğu yere benzer bir yerdeydi" ifadesini kullandı.

Ancak, çalışma sadece bir mumyalanmış babunun DNA'sına dayanıyor ve diğer örneklerden elde edilen verilerle teyit edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, farklı zaman dilimlerinden daha fazla DNA örneği alarak, Punt'un tarihi ve coğrafi konumu hakkında daha kapsamlı bilgiler elde etmeyi amaçlıyor.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar