Bilim insanları atıklardan altın çıkarmanın formülünü açıkladı!

Bilim insanları atıklardan altın çıkarmanın formülünü açıkladı!
Bilim insanları, her harcanan dolar için 50 dolarlık altın elde etmek için oldukça etkili bir yöntem geliştirdi.

Bilim insanları, elektronik atıklardan altın geri kazanımı için etkili bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemle, her harcanan dolar için 50 dolar değerinde altın elde edilebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, sürdürülebilir ve ticari açıdan uygulanabilir olduğunu iddia ettikleri yöntemde, elektronik atıklardan değerli metali geri kazanmak için peynir yapım sürecinin yan ürünü olan protein süngerlerini kullandı.

BİLGİSAYAR ANAKARTINDAN 22 AYAR ALTIN PARÇASI...

Popüler Science Türkçe'de yer alan çalışmaya göre, bilim insanları sadece 20 eski bilgisayar anakartından 450 miligramlık 22 ayar altın parçasını geri kazandılar. Bulgular, kaynak malzemelerin tedarik maliyetlerinin ve tüm süreç için enerji maliyetlerinin, geri kazanılabilecek altının değerinden 50 kat daha düşük olduğunu gösteriyor.

.jpeg

Araştırmacılar, altın elde etmek için peynir altı suyu proteinlerinin doğasını asidik koşullarda yüksek sıcaklıklarda değiştirerek bir protein bulamacı oluşturdu ve bu bulamacı kurutarak sünger elde etti. Daha sonra, 20 anakarttan metal parçaları çıkarıp bir asit banyosunda çözdükten sonra altın iyonlarını çekmek için çözeltiye bir protein lifli sünger yerleştirdiler.

Diğer metal iyonları da liflere yapışabilirken, altın iyonları bunu çok daha verimli bir şekilde yapıyor. Bilim insanları daha sonra süngeri ısıtarak altın iyonlarını pullara dönüştürdü ve bu pulları eriterek altın parçası haline getirdiler.

kapak-132458.jpeg

Advanced Materials akademik dergisinde açıklanan yöntemi kullanarak, 20 bilgisayar anakartından yaklaşık 450 miligramlık parça elde edebildiler. Çalışmada külçenin yüzde 91'inin altın, geri kalanının ise bakır olduğu ve bunun da 22 karata karşılık geldiği belirtildi.

Araştırmacılar, tüm süreç için enerji maliyetlerine eklenen kaynak malzemelerin tedarik maliyetlerinin, geri kazanılabilecek altının değerinden 50 kat daha düşük olduğunu söylüyorlar. Çalışmanın yazarlarından ve ETH Zürih'ten Profesör Raffaele Mezzenga, "En sevdiğim şey, elektronik atıklardan altın elde etmek için bir gıda endüstrisi yan ürünü kullanıyor olmamız... Bundan daha sürdürülebilir bir şey olamaz" şeklinde konuştu.

content-255-350ec963-33ef-4261-8cbd-8cad370c613f-960x720.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar