Bilim bu iddiayı çürüttü! Günlük daha fazlası gerekiyor

Bilim bu iddiayı çürüttü! Günlük daha fazlası gerekiyor
Halk arasında doğru olarak görülen 'günde iki litre su içmek gerekir' fikri, bilimsel bir çalışmayla çürütüldü. Araştırmalar; günlük içilmesi gereken su miktarının birçok faktöre göre değiştiğini açıkladı.

BİLİM BU İDDİAYI ÇÜRÜTTÜ! VÜCUT DAHA FAZLASINI İSTİYOR!

Sağlıklı bir erkeğin vücut ağırlığının yüzde 60’ı bir kadının ise vücut ağırlığının yüzde 50’si sudan oluşur. Halk arasında da ''günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekir'' düşüncesi doğru olarak biliniyor. Independent''te yayımlanan bir araştırma ise ilginç bir gerçeğe işaret ediyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, 23 ülkeden 5 bin 604 kişi ile bir deney gerçekleştirdi. Katılımcılar, bilim insanlarının takip etmesini sağlamak için hidrojen ve oksijen izotopları içeren özel "izlenebilir" su tüketti. Araştırmalar; su ihtiyacının sıcaklık, cinsiyet, fiziksel aktivite, sosyoekonomik durum, çevresel özellikler, gebelik gibi özelliklere göre değiştiğini belirledi.

Ortalama sıcaklığın 10 derece olduğu Birleşik Krallık''ta 20 yaşında 70 kilo ağırlığında bir erkeğin günde yaklaşık 3,2 litre su içmesi aynı özelliklere sahip 57 kilo bir kadının ise 2.7 litre su içmesi gerektiği belirtildi.

''GÜNLÜK 2 LİTRE SU İÇİLMELİ'' TEZİNİ ÇÜRÜTTÜLER

Bu çalışma, halk arasında bir mit gibi dolaşan "günlük iki litre su içilmeli" bilgisini çürütüyor. Çalışmalar günlük ortalama su ihtiyacının 1-6 litre arasında değiştiğine işaret ediyor.

Araştırmalardan elde edilen diğer bilgilerde bir kişi eğer günlük harcadığı enerjiyi iki katına çıkardığında fazladan 1 litre su daha tüketmesi gerekiyor. Kilolu insanların da su ihtiyacı çok daha fazla. Deneyde, 50 kilo olan bir kişi 2,5 litre su içerken 95 kiloda olan başka biri de 5 litre su tüketti. Avcılık ve toplayıcılıkla hayatını idame ettiren, çiftçilik ve hayvancılık yapan toplumlardaki insanların; sanayileşmiş bölgelerdeki insanlara göre daha fazla su ihtiyacı olduğu görüldü.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar