Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Benzer işler: Polonya

Avrupa''da mülteci karşıtı hükümete sahip olan Polonya, geçtiğimiz yıl Belarus''tan gelen Orta Doğulu yüzlerce göçmeni almamak için çelik duvar örmüş, sınırda 20''ye yakın kişinin öldüğü olaylara sahne olmuştu.

Aynı Polonya şu an "sarı saçlı mavi gözlü" de olsa en güncel rakamlara göre 4.5 milyona yakın Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor ve bu sayının her geçen gün daha artması bekleniyor.

Birçok bağımsız Polonyalı kuruluş, savaşın ilk başlarında 2.8 milyon Ukraynalının gelme tahminini 7.5 milyona yükseltti.

Polonyalılar Ukraynalıların çoğuna evini açmış durumda. Bir evde, 8 Ukraynalı ile yaşayanlar bile var. DW, Polonyalıların evlerine aldığı Ukraynalı başına 250 Euro yardım alacağını söylüyor. Ama beşinci ayını geride bıraktığımız savaş boyunca bu ücretlerin ödenmediği belirtiliyor.

Bu nedenle de halkın tepkisi artıyor. Hem maddi zorluklar hem de sosyolojik dinamikler kıpırdanmaya başlamış. Göçmen danışmanı Bazhychka "Gözlemlediğim kadarıyla Polonyalılar her ne kadar Ukraynalılara yardım etmek isteseler de sinirlenmeye ve öfkelerini göstermeye başladılar, yorgunlar." diyor.

Çünkü halk, toplum içerisinde Ukraynalı mültecilere öncelik verilmesinden dolayı sinirli.

Çünkü halk, yorgunluklarını hatta Ukraynalılarla arasındaki kültürel farklılıkları dışa vurmaya başladı.

Özellikle Polonyalı sağcıların, neredeyse en iyimseri, "ya ucuz işçi olup çalışmaya başlayacaklar ya da ülkeyi terk edecekler" moduna girmiş.

Rzeczpospolita''ya göre Polonya hükümeti, şimdiden mültecilere verilen sosyal yardımı kaldırıldı.

Şu anda basında "Belki de Ukraynalıların dönüş vakti geldi" açıklamaları yer alıyor.

Savaştan önce Avrupa Birliği, AB üyesi olmayan ülkeler arasında en fazla Ukraynalıların girişini engellemişti. Ukraynalıları en çok reddeden ülke de çok ironik ama Polonya olmuştu.

Şimdi ise 9 milyon Ukrayna vatandaşı Avrupa''ya dağıldı. Güler yüzleriyle "dayanışma" sloganları atan Avrupa, savaşın uzamasıyla daha fazla mülteci ile karşılaşacak.

Ekonomik ve sosyolojik sorunlar başta Polonya olmak üzere Avrupa''da kendisini hissettirecek. Ama Türkiye''nin düştüğü hataya düşen Polonya, gerçeklerle balayı sona erdiğinde yüzleşecek.

 

Yazarın Diğer Yazıları