Anne babalar dikkat! Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?

Anne babalar dikkat! Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?
Bebeklerde en çok karşılaştığımız problemlerden biri öksürüktür. Bebeklerin günlük yaşamını zorlaştırdı gibi huysuz olmalarına da neden olabilir. Peki, bebeklerde öksürük doğal yollarla tedavi edilebilir mi?

Bebeğin boğazına bir cisim kaçmadığından emin olunabilirse doğal yöntemlerle öksürüğe çözüm bulunabilir. Nezle ve bronşit gibi solunum yolu problemlerinden dolayı oluşan öksürükler için ise mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Bebeğe ilaç tedavisi uygulamak doğru değildir özellikle de bir uzmana danışmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Bunun yerine evde doğal çözümler tercih ederek bebeğin öksürüğünü geçirmek mümkündür.

Kuru öksürükse bebeğin solunum yollarını nemlendirmekte fayda vardır. Ayrıca bebeğin bulunduğu ortamın havasının temiz ve ferah olması gerekir. Buhar banyosu da bebeğin solunum yollarının açılmasına yardımcı olur. Bebeği yatırmak yerine dik tutmak da öksürüğe iyi gelebilir

*Bebeğin solunum yolunu nemli tutmak kuru öksürüğü önlemede etkilidir, bunun için sıvı tüketimi önemlidir.

*Kuru bir ortam söz konusuysa hava nemlendirici cihazlar kullanılabilir.

*Sıcak duştan sonra bir süre banyoda beklenebilir. Bu sayede bebeğin solunum yolları açılabilir.

*Balgamlı bir öksürük varsa bebeği yüzüstü yatırarak sırtına hafifçe vurulabilir. Bu sayede balgamın dışarı atılması kolaylaşır.

*Bebek gece öksürüğü yaşıyorsa yastığını yükseltmekte fayda vardır. Böylece akıntıların aşağı yönlü olması sağlanır ve bebeğin nefes alması kolaylaşır.

Bebeklerde kuru öksürük gece öksürüğü ya da hırıltılı öksürük gibi farklı öksürük çeşitleri görülebilir. Bunun için pek çok ebeveyn doğal yönteme başvurur. Bu doğal tarifler, doktorlar tarafından da önerilen etkili çözümlerdir. Bebek öksürüğüne doğal çözüm arayanlar için şu tarifler en sık kullanılanlardandır:

Pekmez ve Karabiber: 2 tatlı kaşığı dut pekmezine karabiber eklenip karıştırılır. Günde bir kez bebeğe verilir. Bu tarif 1 yaşından büyük bebekler için uygundur. Bu karışım boğazları bakterilerden arındırabilir ve sinüs yollarının açılmasına yardımcı olur.

Pekmez ve Tereyağı: 1 çorba kaşığı pekmez ile 2 çorba kaşığı tereyağı, su ile birlikte kaynatılır. Ilıyınca bebeğe verilebilir. 6 aydan büyük bebekler için uygundur. Öksürüğün şiddetini azaltmaya yardımcı olur.

Karışık Bitki Çayı: 1 yaşından büyük bebekler için öksürüğe karışık çay ile çözüm bulunabilir. Elma kabuğu ile birlikte ıhlamur, 2 karanfil ve tarçın kabuğu kaynatılır. Ilıyınca içine bal eklenir. Üst solunum yolları hastalıklarında virüsleri vücuttan atmaya yardımcı olur.

HIRILTILI ÖKSÜRÜK NEDENLERİ NEDİR?

Bebeklerde hırıltılı öksürük nedenleri şunlar olabilir:

Reflü: Midede biriken yemekten dolayı ait oluşabilir ve bu yemek borusuna kaçabilir. Bunun sonucunda hem öksürük hem de hırıltı meydana gelebilir. Özellikle bebeklerde gece öksürüğü şeklinde ortaya çıkabilir.

Krup: Ses tellerinde meydana gelen bu enfeksiyon, ses tellerine zarar vererek hırıltılı öksürüğe yol açabilir.

Bronşit: Soğuk algınlığından kaynaklanan bronşit, hırıltılı öksürüğün nedenlerinden biridir.

Astım: Bebeklerde astım, kronik olarak meydana gelebilir. Bu hastalık göğüs kafesine baskı yaptığı için bebekler zorlanabilir ve hırıltılı bir şekilde öksürebilir.

Bebeklerde hırıltılı öksürük bitkisel tedavi olarak ise pek çok kür kullanılabilir. Bebeklerde hırıltılı öksürük bitkisel tedavi olarak şunlar kullanılabilir:

Bal kürü: Balgamı söktüren bal, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. 1 tatlı kaşığı bala bir miktar süt ekleyerek 1 yaşından büyük bebeklere verilebilir.

Zencefil kürü: 1 tatlı kaşığı toz zencefil ve 1 adet çubuk tarçına su eklenerek kaynatılır. Suyu süzülerek bebeğe verilebilir. Doğal öksürük kesici olan bu karışım, 1 yaşından büyük bebekler için uygundur. "10 aylık bebeklerde öksürük nasıl geçer?" diye merak edenler, bu karışıma bal yerine 1 tatlı kaşığı şeker ekleyerek bebeğe verebilir.

Limon kürü: C vitamini açısından zengin olan limon, bağışıklığı güçlendirebilir. Ayrıca limonun suyu bebeklerin boğazındaki iltihabı kurutabilir ve hırıltıyı kesebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar