Bayramda çalışanlar hangi haklara sahip? İşte ayrıntılar...

Bayramda çalışanlar hangi haklara sahip? İşte ayrıntılar...
Bayramda çalışan işçinin hakları nelerdir? İşçiye bayram günlerinde çalışmasından dolayı ne kadar ücret ödenir? İşte ayrıntılar...

BAYRAMDA ÇALIŞANLAR HANGİ HAKLARA SAHİP VE NE KADAR ÜCRET ÖDENİR?

Bu yıl Ramazan Bayramı’nın arefesi 1 Mayıs Pazar. Bayramın ilk günü ise 2 Mayıs Pazartesi. Salı ve Çarşamba günleri bayramın ikinci ve üçüncü günü. Bayramda çalışacak kişiler zamlı ücret alacaklar. 

BAYRAMDA ÇALIŞAN NE KADAR ÜCRET ALIR?

Bir işçi eğer bayramda çalışırsa hem genel tatil gününde çalışmadan hak kazandığı bir günlük ücretini, hem de çalışması karşılığı bir günlük ücretini alır. Toplamda iki günlük ücretine hak kazanmış olur. İşçiler genel tatil günlerinde bir saat bile çalışsalar, bir tam günlük ücretlerine hak kazanırlar. 

ARİFE GÜNÜ ÇALIŞAN FAZLA MESAİ ÜCRETİ Mİ ALIR?

1 Mayıs Pazar günü çalışılmaya devam edilen bir işyerinde işçilere ödenecek ücret konusunda işçilerin kafası karışık. Arife gününde çalışan işçiye fazla mesai ödenmesi gerektiği yönünde yanlış bir algı var. Fazla mesai yapılıp yapılmadığı noktasında işçinin hafta tatilinden sonraki günlerdeki çalışmalarının 45 saatin üzerine çıkıp çıkmadığına bakılır. 

ARİFE VE BAYRAMDA ÇALIŞAN NE KADAR ÜCRET ALIR?

İşçi tüm bayram boyunca çalışırsa çalıştığı her gün için 2 günlük ücreti tutarında ücret alacaktır. Eğer hafta tatili ve bayram çakışırsa ve işçi çalıştırılırsa bu durumda ödemenin tutarı 2,5 günlük yevmiyeye yükselecektir.

BAYRAMDA ÇALIŞAN İŞÇİYE ÜCRET YERİNE İZİN VERİLİR Mİ?

İşveren, bayramda çalıştırdığı işçiye “Sana bayramda çalıştığın günler için ücret ödemek yerine hafta içinde izin yaptırayım” diyemez. İşveren bunu ancak fazla mesai yapan işçiye önerebilir. Bayram günlerindeki çalışmalar ise fazla mesai olarak kabul edilemez.

BAYRAMDA ÇALIŞMAK ZORUNLU MU?

İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmeleri için yazılı olarak onaylarının alınması gerekmektedir. Bu onay her yılın başında alınabileceği gibi, iş sözleşmesinde de yer alabilir. Eğer iş sözleşmesinde bu yönde bir ifade varsa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul etmiş demektir. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamış ise işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir.

YILDA 15.5 GÜN BAYRAM VE GENEL TATİL

Kanunda, 29 Ekim "ulusal bayram", diğer resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı, 1 Mayıs ve 15 Temmuz ise "genel tatil günü" kabul ediliyor.

Bayram ve genel tatil günü süreleri şöyle:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 1.5 gün

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 1 gün

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün

30 Ağustos Zafer Bayramı: 1 gün

Ramazan Bayramı: 3.5 gün

Kurban Bayramı: 4.5 gün

Yılbaşı tatili: 1 gün

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: 1 gün

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 1 gün 

Kaynak: Milliyet/HaberTürk

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar