Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Basketboldaki Amerika dominasyonu kırıldı

NBA her zaman basketbol severler için en üst ve süslü vitrin olmuştur. Kimi basketbol izleyicisi Avrupa liglerinde oynanan oyunu daha çok beğense de NBA''in popülerliği her zaman daha fazla olmuştur. NBA yıldız oyuncuların parladığı, reklam, film, dizi ve çeşitli sektörlerde yıldızlaşabildiği devasa bir sektör. Oyuncular çok yüksek rakamlarda ücretler kazanıyor. Ve bu bazılarının oyun tarzına da ister istemez yansıyor. Show amacını daha çok güden, üst düzey rekabete gelemeyen ama çok popüler oyuncular mevcut günümüzde. Tabii ki bu sayı 2000''lerin başına kıyasla daha az. Show dünyasına kendini kaptırmış ya da odağının dağılmasına neden olmuş oyuncu dediğimiz zaman akıllara ilk Shaquille O''Neal gelir. En iyi döneminde NBA tarihinin en dominant oyuncusu olacak seviyeye gelen Shaq komik mizacı ve show dünyasının parlak ışıklarına kısa sürede kendini kaptırmıştı. Aktif oyunculuk kariyeri sırasında rap şarkısı çıkardı, filmlerde oynadı, birçok organizasyonda boy gösterdi ve bundan da büyük bir keyif aldı. Bu kötü bir şey değil tabii ki. İstediği gibi eğlenebilir ve kariyerini dizayn edebilir. Ama bu tercihi onun aktif basketbol kariyerine olumsuz yansıdı. Boyu ve kilosuna rahmet oldukça mobil be seri olan Shaq pota altında durdurulması nerdeyse imkânsız bir oyuncuydu. Onu durdurmak isteyen takımlar sürekli faule başvuruyorlardı. Çok önem vermediği serbest atışlarda oldukça başarısız olan Shaq rakiplerine kendisini yavaşlatmak için bir imkân sunuyordu. Zamanla aldığı kilolar, kendine iyi bakmaması ve oyunun eksik yönlerini geliştirmemesi onun şaşalı kariyerinin yavaş yavaş düşüşüne ve sonlanmasına neden oldu.

Günümüz NBA''inde özellikle yıldız oyuncular kategorisinde Avrupalı oyuncular dikkat çekiyor. Jokic, Doncic, Antetokounmpo gibi Avrupalı oyuncular NBA''in en iyi 10 oyuncusu arasında. Bu eskisine göre oldukça yüksek bir oran. Avrupa ve Amerika dışından NBA''e boy gösteren yıldız oyuncu sayısı da yine artışını sürdürüyor. 

 

*

 

Ligin gidişatına baktığımız zaman Boston Celtics dikkatleri üzerine çekiyor. Son 24 maçında 20 galibiyet alan Celtics ligin en iyi savuma yapan takımı konumunda. Hücumda da sene başına göre daha fazla asist üreten ve top dolaştıran bir takım kimliğine büründü. Sezonun ilk kısmında özellikle hücumda verimsiz bir performans gösteren Jayson Tatum ise All-star dönemi sonrası MVP seviyesine çıktı. Sut yüzdesi ve asist oranını yükselten Tatum işin savunma tarafında ise vites yükseltti.

Madalyonun diğer tarafında yer alan takım ise Los Angeles Lakers. Lakers Lebron, Davis, Westbrook gibi üç süper star(!) ile sezona giren köklü ekip şu anda batı konferansında 10. sırada yer alıyor. 37 yaşındaki Lebron savunmada aksasa ve eski dominasyonundan uzak olsa da hala elit bir oyuncu. Ancak performans ve konsantrasyon sıkıntıları yaşayan Davis''in üstüne birde sık sık sakatlanması Lakers''ı savunmada daha da geçirgen bir hale getiriyor. Westbrook ise uyumsuz oyun tarzı ile aksayan Lakers''ta fazlasıyla göze batıyor. Sorunlarını nasıl çözeceği akıllarda soru işareti yaratan Lakers için bu sezonda kayıp bir yıl olacak gibi gözüküyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları