Barınma kaosuna adım adım! Kiralık ev arayanlara kötü haber

Barınma kaosuna adım adım! Kiralık ev arayanlara kötü haber
TÜFE üzerinde yüzde 4,44 ile en yüksek ağırlığa sahip ikinci kalem konumundaki kiraların Türkiye genelindeki ortalaması da TÜİK verilerine göre 1,381 lira. Ancak kiralık ilanları üzerinden yapılan hesaplamalar ve sektör temsilcileri kira artış oranlarının İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yıllık yüzde 100’ün üstüne çıktığına işaret ediyor. Büyükşehirlerdeki kira ortalamaları da asgari ücretin çoktan üstüne çıkmış durumda.

BARINMA KAOSUNA ADIM ADIM! KİRALIK EV ARAYANLARA KÖTÜ HABER

Tüketici enflasyonu Mart ayında yüzde 61 artışla son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, TÜİK’e göre kiralardaki yıllık artış oranıysa yüzde 19,7 oldu.

DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ...

Emlak portalı Emlakjet’in CEO’su Tolga İdikat, emlak ilanlarından oluşan veri tabanları üzerinden elde ettikleri verilere göre, martta Türkiye genelinde yıllık kira artış oranının yüzde 95,48, kira ortalamasınınsa 3 bin 746 lira olduğunu belirtti. İdikat, İstanbul özelindeyse ortalama kira bedelinin 6 bin 116 liraya , yıllık artış oranının da yüzde 133’e çıktığına dikkat çekti.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) sahibinden.com verileri üzerinden yaptığı son ölçümlemeye göreyse şubat itibariyle Türkiye genelinde ortalama kiralık konut fiyatlarındaki artış yüzde 84,2 seviyesinde. BETAM, yıllık kira artış oranını İstanbul’da yüzde 112,3, Ankara’daysa yüzde 106,7 olarak ölçüyor.

"BARINMA KAOSU"

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat dün Twitter paylaşımında önlem alınmadığı takdirde kiralık ve satılık konut fiyatlarının kısa sürede iki katına çıkacağı uyarısında bulunarak “Barınma kaosuna adım adım gidiyoruz” dedi.

Sektör temsilcilerine göre, kiralık konut fiyatlarındaki artışta enflasyonun yanısıra emlak piyasasındaki arz-talep dengesizliği, dolardaki yükseliş ve başta Suriyeliler olmak üzere milyonlarca göçmenin yarattığı ilave konut ihtiyacı etkili oluyor.

"İNSANLAR EVLENMEYİ VE TAŞINMAYI ERTELEDİ"

İstanbul Darüşafaka’da emlakçılık yapan Tamer Güngör şunları söyledi:

“Şu anda arz az, talep fazla. Bunun nedeni pandemiyle ertelenen kira talebinin artması. Pandemide inşaatlar da durdu. İki yıldır insanlar evlenmeyi, taşınmayı erteledi. Ev alanlar da kiraya vermek yerine kendileri taşınıyor. Kimse kiralayacak ev bulamıyor. Bulunca da fiyata razı oluyorlar. Mecbur kalıyorlar.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar