Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Bardağın dolu ve boş tarafı

Dizi ve film sektöründe yeni sezonun ilk kısmını geride bıraktık. Bazı eserler bu insanları tatmin ederken bazıları ise kurulan büyük umutları yerle bir etti. Sezonun demirbaş işlerini değerlendirmeden önce kısa bir sektör eleştirisi yapmak istiyorum.

Sinema, hayatımıza gireli uzun yıllar oldu. Bu sürede hayatımıza dokunan ilham veren şaheser yapımlar, oyunculuklar, müzikler ve replikler sardı dört bir yanımızı. Binlerce senaryo yazıldı bu sürede. Ama bu son dönemde çıkan işlerin yaratıcılıktan bu kadar uzak olmasının bahanesi olmamalı. İnsanın en büyük alametifarikalarından birisidir yaratıcılık ve hayal gücü. Ama ne yazık ki son dönemde özellikle ana akım işlerde çok büyük bir tıkanma söz konusu. Orijinal senaryo yazamayan ya da uğraşmayan yapımcılar eksi sevilen film ve dizilerin ekmeğini yemeye başladı ve bunu oldukça sevdi. Etrafımız 10-15 yıl önce çekilmiş sinema filmi ya da dizilerinin günümüze uyarlanmasıyla doldu. Beyaz perdeyi ve dizi platformlarını sık takip eden insanlar için bu durum oldukça can sıkıcı bir hal aldı. Japon, Asya ve bazı Avrupa ülkeleri hariç hayal gücü eksikliği çekiyor piyasa ve bu maddi kaygılar nedeniyle bu durumun önüne kısa sürede geçilemeyecek gibi. Piyasaya oldukça dikkat çekerek giren Disney + da bana kalırsa şu ana kadar sunduğu dizilerle büyük hayal kırıklığı yaşattı. Özellikle ''She Hulk'' dizisinin gerek görsel gerekse senaryosal olarak seyirciye sunduğu ağızlarda oldukça kötü bir tat bıraktı.

Evet gelelim popüler kültürün en büyük dizi ve filmlerinden olan iki yapımın göbek bağı olan dizilere. Bu iki dizide aynı dönemde çıkarak sağ olsun bize izleyecek ve üstüne konuşabilecek malzeme sundu. Ama bu iki dizi beklentileri karşıladı mı derseniz yanıtım hem evet hem de hayır olacaktır.

Bardağın dolu tarafından başlayalım. House of the Dragon, dizi tarihinin zirvesine çıkan ama sonra yapımcı ve senaristlerinin harcadığı milyonların aklında yer etmiş Game of Thrones''in evreninde geçen bir dizi. Böyle büyük bir işin özelliklede akıllarda iyi sonlanmamış bir işin arkasından seyirci ile buluşmak zor bir durum. Beklentiler oldukça büyüyebiliyor. Dizi şu an 8 bölümlük ilk sezonunun 7 bölümünü sundu bizlere. Yayınlanan bölümler kapsamında şunu rahatlıkla diyebilirim dizi hemen hemen her bölüm daha da iyi bir hâl alıyor. Senaristlerin tercihi sonucunda uzun aralıklı zaman atlamaları tat kaçırıp dizinin akışını zedelese bile sonunda ulaşmaya çalıştığı yere kadar büyük bir sorun olmadan ulaşabildi. Görsel olarak çok üst seviyelere çıkmasa da dikkat çekecek bir hata da yapmadılar. Kostümler ve detaylar yine GOT''daki gibi oldukça detaylı ve özenli. İşin oyunculuk kısmında ise oldukça doğru ve şanslı tercihler yapılmış. Çocuk oyuncu kadrosu son dönemde izlediğim en iyi performansları sundu. Az süreleri olsa da her sahnenin altından başarıyla kalktılar. Dizi alametifarikası olan entrika ve taht oyunları konusunda GOT seviyesine çıkamasa da arada ağzımıza ufak ballar çalmayı başardı. Son bölüm bize neler gösterir bilemiyorum ama büyük ihtimal yeni sezonunu merakla bekleyeceğim, yapımlar listesine adını yazdıracaktır.

Gelelim bardağın boş tarafına. Rings of Power tıpkı House of the Dragon gibi fantastik sinema dünyasının en büyük ve kült eserlerinden olan Yüzüklerin Efendisi serisinin öncesinde yaşanan olayları anlatan bir dizi olarak çıktı karşımıza. Daha önce de bahsettiğim gibi dizi görsellik olarak harika. Birçok sinema yapımından daha kaliteli ve özenli sahneler ve efektlere sahip. Ama her şey görsellik değil. Dizi çok detaylı bir anlatıma sahip Silmarillion kitabındaki bir dönemi kapsıyor. Ama maalesef böyle incelikli işlemiş olay ve karakterlerin sadece adlarından ve kabaca tavırlarından faydalanıyor. Ama en büyük sorunu bağlı olduğu kitapla yaşadığı ayrılıklar değil. Dizinin öncesini ve kitapları bilmeyen bir kişi bu diziyi izlemeye çalıştığında mutlaka içine sinmeyen diyaloglar ya da olaylar olacaktır. Senaryo ve diyalog yazımı konusunda Rings of Power oldukça sorunları olan bir yapım. Oyunculuklar genel olarak iyi olsa da başroldeki Galadriel karakterinin bizlere sunduğu duygu çoğumuzun içine geçmemiştir. Bunda da ana sorun oyuncudan çok yine senaristlerde. Bu dizimizde de sezon finaline   bölüm kaldı. İkinci sezonun yaklaşık iki sene sonra çıkacağı açıklandı. Olası kötü bir sezon finali sonrası Rings of Power vereceği iki senelik arada akılarda oldukça az yer edeceğe beziyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları