Bakan Çavuşoğlu Ukrayna'da kalan Türk vatandaşı sayısını açıkladı

Bakan Çavuşoğlu Ukrayna'da kalan Türk vatandaşı sayısını açıkladı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ukrayna savaşında 70 civarında vatandaşımız var. Bunların 30 tanesi Mariupol’da. Onları da en kısa zamanda çıkarmaya çalışıyoruz. Uluslararası örgütlerle işbirliği yapıyoruz” dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU UKRAYNA'DA KALAN TÜRK VATANDAŞI SAYISINI AÇIKLADI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) kuruluşunun 140. Yılında düzenlenen Kente Önem Katanlar (KÖK) yarışmasının ödül töreni, ATSO binası Konferans Salonu’nda düzenlendi. Törene katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Krizlerdeki tahliyelerde dünyaca öncü ülkelerden olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:
 
“Pandemi, Afganistan ve Ukrayna krizlerindeki tahliyelerde dünyada öncü ülkelerden olduk. 100 binden fazla vatandaşımızı 165 ülkeden pandemi zamanında tahliye ettik. Ukrayna savaşında hala 70 civarında vatandaşımız var. Bunların 30 tanesi Mariupol’da. Onları da en kısa zamanda çıkarmaya çalışıyoruz. Uluslararası örgütlerle işbirliği yapıyoruz. Çünkü ilk defa bir sessizlik ve geçici ateşkesten bahsediyoruz gerçek anlamda. İki ülke arasında ateşkesin tesis edilmesi ve kalıcı bir barışa doğru adım atılması konusunda çabalar kadar, insani konularda da Türkiye olarak çaba sarf ediyoruz.”
 
“HER TÜRLÜ TEHDİDE KARŞI KOYACAK KAPASİTEMİZ VAR"
 
Krizlerin fırsatları da beraberinde getirdiğini ve bu fırsatlardan yararlanmak için hazırlıklı olmak, pro-aktif davranmak ve yön vermek gibi üç önemli unsura sahip olunması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Türkiye olarak hazırlıklıyız; çünkü güçlü bir liderliğimiz, köklü kurumlarımız ve tecrübemiz var. Bulunduğumuz coğrafyanın zorluklarının farkındayız. Bizi hedef alan, ekonomi veya güvenlik kaynaklı her türlü tehdide karşı koyacak kapasitemiz var. Hazırlıklı olmak gerekli ama yeterli değil. Aynı zamanda, pro-aktif davranmak zorundayız. Girişimci olmak zorundayız” dedi.
 
“İKİ TARAFTAN DA OLUMLU AÇIKLAMALAR GELİYOR"
 
Ukrayna-Rusya savaşındaki barış müzakereleri için Türkiye olarak hemen inisiyatif aldıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Savaşın başlamasından sonra Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez Antalya’da bir araya geldi. Tüm dünyanın gözü Antalya’mızdaydı. Ardından Salı günü, müzakere heyetleri de Belarus dışındaki ilk görüşmelerini yüz yüze İstanbul’da yaptı. Müzakerelerde ilk anlamlı ilerleme İstanbul’da yapıldı.
 
Salı günden bu yana bu müzakerelerle ilgili olumlu adımlar ve açıklamalar iki taraftan da gelmeye başladı. İnşallah hep birlikte bölgemizin barışı ve istikrarı için bu adımı da atacağız. Çabalarımız devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız önceki gün Zelenski ile konuştu. Dün Sayın Putin ile görüşme gerçekleştirdi. Önce Dışişleri Bakanlarını, mümkünse daha sonra Cumhurbaşkanlarını bir araya getirerek bir kalıcı ateşkes, arkasından barışa giden yolda atılması gereken adımlar atılacak” ifadelerine yer verdi. (İHA)
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar