Bahçesinde Viking savaşçı mezarı buldu

Bahçesinde Viking savaşçı mezarı buldu
Viking Çağına ait kılıç ve diğer objeler, evine ek yapmak isteyen bir aile tarafından genişletme çalışmaları sırasında keşfedildi.

Norveç’in güneyindeki evine bir ek yapmak için bahçesini kazan bir adam, silahlarla gömülmüş 1.100 yıllık bir Viking savaşçısının mezarını ortaya çıkardı.

Kalıntıların bulunduğu Agder İlçesi yerel yönetimi için çalışan bir arkeolog olan Joakim Wintervoll, buluntular arasında iki parça halinde paslı bir demir kılıç bulunduğunu söylüyor. Kılıç kabzasının tarzı, arkeologların mezarı Viking Çağı’nda MS 800’lerin sonlarına veya 900’lerin başlarına tarihlendirmesini sağladı.

extendi2.jpeg

İlk çağlardan daha modern çağlara kadar Norveç’te kılıç kabzalarının şekillerindeki ‘moda’nın nasıl geliştiğine dair iyi bir kayda sahibiz. Bilinen diğer kılıç kabzalarıyla karşılaştırdığımızda, bu kılıcın 9. yüzyılın sonlarından 10. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz.

extendi3.jpeg

Mezarda bulunan diğer eserler arasında, at sırtında kullanılmak üzere tasarlanmış uzun bir mızrak; cam boncuklar ve altın yaldızlı bir kemer tokası ve bir bronz broş vardı. Ancak henüz ne insan ne de hayvan kalıntıları keşfedildi.

Eserler bir Viking savaşçısına ait gibi görünüyor. Arkeologlara göre mızrak, bunun at sırtında dövüşte uzman biri olduğunu gösteriyor. Ek olarak altın yaldızlı takılara bakılırsa, bu savaşçı kesinlikle varlıklı biriydi.

Mezar ve içindeki eserler, Haziran ayı sonlarında, Oslo’nun yaklaşık 200 kilometre güneybatısındaki bir gölün yanında, ağırlıklı olarak kırsal olan Setesdal semtindeki bir evin bahçesinde bulundu.

extendi5.jpeg

Ev sahibi Oddbjørn Holum Heiland, eşi Anne ile birlikte evlerini genişletmeyi planladıkları bahçesindeki yeri temizlemek için mekanik bir kazıcı kullanmaya başlamıştı.

“Çok değil, ev ile arazi arasında biraz daha boşluk bırakmak için evin arkasındaki yokuşta biraz kazacaktım.” Heiland önce yüzeyin hemen altında dikdörtgen bir levha buldu. Bu levha şimdi bir mezar taşı olarak tanımlanıyor. Kazmaya devam edince, kılıcın kabzasını ortaya çıkardı. Daha sonra bahçesinde başka Viking eserlerinin olması gerektiğini fark etti, bu yüzden kazmayı bıraktı ve ilçe arkeologlarını aradı.

Wintervoll ve Oslo Kültür Tarihi Müzesi’nden bir arkeolog olan Jo-Simon Frøshaug Stokke, birkaç gün sonra bölgeyi ziyaret etti. Wintervoll, bu arazide daha önce hiçbir Viking eserinin bulunmadığını, ancak 1930’larda yakındaki bir çiftlikte kılıç, mızrak, cam boncuklar ve bir at dizgin içeren bir Viking mezarı bulunduğunu söylüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar