Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Bağışıklığı güçlendiren besinler

Bitkisel besinlerde bulunan antioksidanlar, bağışıklığı güçlendiriyor. Kanserden katarakta kadar pek çok hastalığı engelliyor. Vücudumuzda 40 trilyon hücre bulunuyor ve her bir hücre, adeta fabrika gibi çalışıyor. Bu işlemler için vitamin, mineral, iz element ve antioksidanlara ihtiyaç duyuyor. Bir mikro besin unsuru olan antioksidanlar ise metabolizmayı hızlandırarak bağışıklığı güçlendiriyor. Hastalıklara savaş açıyor.

Modern zamanların armağanı!

Fiziksel ve zihinsel kapasiteyi artıran antioksidanlar, infeksiyonlarla savaşıyor. Kanser hücrelerine karşı direnç gösteriyor. Özellikle vücudu serbest radikallere karşı koruma sağlıyor. Hücre içinde ortaya çıkan ve dışarıdan yiyecek, içecek ve hava ile alınan, hücrelere zarar veren moleküllere, serbest radikaller deniyor. Ne yazık ki modern yaşam tarzı, serbest radikallerle yaşamayı zorunlu hale getiriyor. Günümüz insanı, içeriden ve dışardan gelen serbest radikal bombardımanı yaşıyor. Yediğimiz besinler, içtiğimiz su, soluduğumuz hava, kullandığımız temizlik malzemeleri, kozmetikler, parfümler, tarım ilaçları, kimyasal gübreler, ilaçlar, hormonlar, petrokimyasalda ürünler serbest radikal oluşumuna neden olan maddeler bulunuyor. Antioksidanlar, işte tam da bunlara karşı savaşıyor. Bağışıklığı güçlendiriyor.

Hasta ediyor...

Serbest radikaller, hücre içindeki çekirdeğe saldırıyor. DNA''ya zarar veriyor. Bunun bir sonucu olarak kansere zemin hazırlıyor. Radikaller, aynı zamanda kanda bulunan lipitleri, doymamış yağları ve glikozu etkileyerek kalp damar hastalıklarına ve nörolojik rahatsızlıklara zemin hazırlıyor. Bu hastalıklardan korunmak için; sarı, kırmızı, turuncu ve yeşil besinleri tüketmek gerekiyor.

Mucize besinler...

*Elma, kayısı, dolmalık biber, kavun, havuç, kiraz

*Ahududu, kırmızılahana, çilek, tatlı patates, mandalina

*Elma, brokoli, kapari karnabahar, karalahana, dereotu

*Böğürtlen, siyah kuş üzümü, siyah çay, yaban mersini, erik

*Limon, soğan, şeftali, armut, nar

*Domates, karpuz, kivi, pırasa ve marul.

Kronik hastalıkların önlenmesinde bitkisel beslenme...

Sebze ve meyvelerin yeterli tüketimi, vücuda vitamin, mineral ve antioksidan alımı sağlıyor. Bitkisel besinlerin sağlığa yararlı olması bu kadar aktif bileşiğin bir arada bulunmasından kaynaklanıyor. Vitamin destekleri elbette vücuda iyi geliyor ancak asla sağlıklı bir beslenme düzeninin ve yaşam tarzının yerini tutmuyor. Kanser, kalp-damar hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların önlenmesinde bitkisel besinler daha çok işe yarıyor.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları