Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Bağımlı çocuk

"Anneanne çocuğu " dediğimiz çocuklarda okul korkusu daha sık görülür. Çünkü bu gruptaki çocuklar aşırı sevgi ve koruma altına alınmışlar ve pek çok işleri büyükanne tarafından onlar adına yapılmıştır. Böyle yetişmiş bir çocuk okulda kendi işlerini yapamayacak olmaktan korkmuş olabilir. Böyle durumdaki çocuklara  okula adapte olmaları konusunda yardımcı olmak gerekir.

Ya Kaybolursam?

Çocuğunuzu belki daha önceden okula götürdünüz, sınıfını gösterdiniz, okul servisine nasıl bineceğini de detaylıca anlattınız hatta gösterdiniz. Ama ne olursa olsun o, kocaman okulda tek başına. Ya yerini unutur da sınıfını bulamazsa. Ya aynı anda bir sürü çocuğun olduğu okul çıkışlarında binmesi gereken servisi bulamazsa. Ya servis şoförü onun evininin nerede olduğunu unutursa ve evine dönemezse ?

Eğer çocuğunuz kaybolmayla ilgili bir korku geliştirdiyse onunla aynı servise binen ve sizin çocuğunuzdan daha sonra servisten inen daha büyük bir çocuktan yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Böyle bir güvencenin var olması serviste kimin yanında oturacağını bilmesi çocuğunuzu rahatlatacak ve bir süre sonra iyice ortama alışacağından bu sorunda ortadan kalkacaktır.

Herkesin içinde konuşması gerekir mi ?

Bazı çocuklar çok utangaç olabilir. Bu çocukların okul korkularının daha yoğun olması normaldir. Mesela ya öğretmenin dediğini anlamaz da soru sorması gerekirse veya ya hiç tanımadığı biri ona soru sorarsa ? Peki ya tuvalet sınıftan uzaktaysa ve sıkışınca oraya yetişemezse? Ona özellikle soru sormanın hiç kimse tarafından kötü karşılanmayacağını öğrenmek için soru sormanın çok doğal olduğunu ve öğretmenleri bu sorulara seve seve cevaplayacağını anlatın. Öte yandan çocuğunuz iletişim konusunda çok zorluk çekiyorsa ona evde nasıl davrandığınızı da gözden geçirmeniz gerekir. Örneğin aile içinde veya tanıdıklarınızla beraber olduğunuz toplantılarda ona da söz hakkı veriliyor mu ? Çocuk soru sormanın dışında yapmak istediği veya istemediği bir işi açıkça söyleyebiliyor mu ? Fikrini beyan eden çocuğunuzun söylediklerine ne derece uygulanıyor. Unutmayın çocuğun öz güven duygusu önce evde gelişir.

Acaba Ev Ödevleri Çok mu Zor ?

Belki okulun ilk yıllarında ev ödevi fazla verilmez. Ama ilerleyen yıllarda bu sorumluluk mutlaka artacaktır. Ya çok ödevim olur da hepsini yetiştiremezsem korkusu okul çocuklarında oldukça yaygındır. Eğer çocuğunuzun ev ödevleriyle ilgili bir korkusu varsa bu korkuyla baş edebilmek yaratıcılık gerektirir. Ancak kesinlikle sen çok akıllı bir çocuksun, hiç sorun değil, bütün ödevlerini rahatlıkla yapabilirsin gibi bir yaklaşımda bulunmayın. Böyle bir yaklaşım her ne kadar, onu cesaretlendirici gibi görünse de o sizin bu güveninizi başarılı olması için yapılan bir baskı olarak algılayabilir. Bunun yerine ev ödevi yapmayı, eğlenceli hale getirmeye çalışın. İlgisini çeken kırtasiye malzemeleri ve ödevlerini hazırlayacağı rahat bir ortam bu konuda size yardımcı olacaktır.

Ya kimse beni sevmezse ?

Okula ilk başlayan çocuğun bu korkusu normaldir. Ama bazen okullarda sınıflar her sene karıştırılır. Bu gibi durumlarda da çocuk sınıfın en az yarısını tanısa bile ya sınıfta yalnız kalırsam endişesini taşır. Onun bu korkusunu canım yine de sınıfta bir sürü çocuğu tanıyorsun ya gibi bir yaklaşımla küçümsemeyin, bunun yerine sınıfta bir çok çocuğu tanımıyor olmak kötü bir his deyip sence onlarla arkadaş olmanın en iyi yolu nedir diye sorabilirsiniz. Belki yakın olmadığı sınıf arkadaşlarıyla beraber olup arkadaşlık kurabileceği ortamlar yaratarak onun bu korkusunu yenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ama yine de bu konuda en iyi öneri çocuğunuzdan gelecektir.

Ya başaramazsam ?

Her çocuğun öğrenme hızı farklıdır. Bazıları dersi dinleyerek her şeyi kavrarken bazılarının konuyu iyice öğrenmesi için evde de çalışması gerekebilir. Bu durumda öğretmeni sınıfta sorduğu sorulara hemen parmak kaldırıp cevap vermemek onu üzebilir. Aynı şekilde sözlü veya yazılı sınavda kötü not almak, yani kendisinden bekleneni verememiş olmak ta çocuğunuzun okulla ilgili endişelerini arttırabilir. Böyle durumlarda ben sınıfta rahat etmek için yaptığımız dersi mutlaka evde tekrarlayarak okula giderdim gibi kendinizden örnekler vererek onu daha çok çalışmaya teşvik edebilirsiniz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi kesinlikle başarılı olması için baskı yapmadan derslere karşı motivasyonunu arttırmaya çalışın. Bazen başarısızlık korkusu çocuğun derslerinden değil ona yaptırdığınız yan faaliyetlerden kaynaklanabilir ve yan faaliyetlerin getirdiği yükten dolayı derslerine yeterince vakit ayıramadığından çocukta başarısızlık korkusu gelişebilir. Eğer bale, koro, folklor, spor gibi yan faaliyetlerle çocuğunuza farkında olmadan yüklendiyseniz önceliği hangisinde olduğunu onunla konuşarak katıldığı faaliyetleri azaltıp çocuğunuzu rahatlatın. Ayrıca çocuğunuzu herhangi bir faaliyete yazdırmadan önce dikkatlice düşünün. Acaba çocuğunuz bunu yapmayı gerçekten istiyor mu ? Yoksa bu sadece sizin onunla ilgili gerçekleştirmesini istediğiniz bir hayaliniz, beklentiniz mi ? Öte yandan eğer çocuğunuz yapacağınız bir sunumda veya gösteriden dolayı heyecanlanıyorsa ona bu konuda tek olmadığını, herkesin hatta sanatçıların bile verecekleri konserden önce mutlaka heyecanlandıklarını söyleyerek rahatlatmaya çalışın. Bu konuda kuğu örneğine de kullanabilirsiniz. Su üzerinde sakin sakin yüzen kuğuların ayakları su içinde kıpır kıpır oynayıp hiç yerinde duramaz. Bir taktik de zor anlarda komik şeyler düşünmesi veya derin nefesler almasını önererek kendi kendini rahatlatma yöntemini öğretmeniz olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları