Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

BAĞ-KUR, SGK hakkında sorulara cevaplar...

Sevgili okuyucularım bugün sizden gelen borçlanma, yapılandırma ile ilgili sorularınızı cevaplandıracağım...

BAĞ-KUR'a prim borcum var. Son çıkan yapılandırma kanunundan yararlanmak istiyorum, ancak peşin ödeme ile taksitle ödeme arasında ne fark vardır? Peşin ödemenin avantajları nelerdir?

Peşin ödemenin avantajı şudur ki; Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin %10'unun en son 1 Mart 2021 tarihinde veya en geç ödeme zammıyla birlikte 31 Mart 2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, %90'ı Yİ-ÜFE silinmektedir.

2 taksitle ödemenin avantajı ise; İlk taksitinin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin %50'sinin en son 30 Nisan 2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, %50 Yİ-ÜFE silinmektedir.

Bu sebeple peşin ödemenin taksitler halinde ödeme ile kıyasla avantajı vardır.

***

2016 yılında kesinleşen ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na 1.200,00 TL idari para cezam var. Gecikme cezası ile birlikte 2.205,00 TL toplam borcum oldu. Yapılandırma kapsamında herhangi bir indirim olacak mı? Nasıl ödeme gerçekleştireceğim?

31 Ağustos 2020 tarihinden önce yani bu tarih dahil tahakkuk eden idari para cezaları yapılandırma kapsamında ödenebilir. Yapılandırmadan istifade edecek olursanız önce borç aslının %50'si ile cezaya uygulanan gecikme cezası ve zammı silinecektir. Ana borcun kalan yarısı Yİ-ÜFE ile güncellenecektir. Yeni hesaplanacak tutar peşin ödenirse yine hesaplanan Yİ-ÜFE'nin %90'ı 2 taksitte ödenirse de %50'si silinecektir. Taksitle ödemeyi tercih edecek olursanız kanundaki kat sayı oranları kullanılarak borç yeniden yapılandırılacaktır. Sizin ana borcunuz yapılandırıldığında yarısı silinerek 600 TL olacaktır. Buna da uygulanacak Yİ-ÜFE 108,00 TL civarlarında olacaktır. Yeni borç tutarı ise 708,00 TL civarında olmuş olacaktır. Bu borcu 1 Mart 2021 tarihine kadar öderseniz Yİ-ÜFE tutarının %90'ıda terkin edilecektir.

***

İhalelere katılan bir firmayız ve SGK'ya olan borcumuzdan dolayı sıkıntı yaşamaktayız. Borcumuzu taksitler halinde ödememiz durumunda borcu yoktur yazısı alabilir miyiz?

Borç peşin ödenirse borcu yoktur yazısı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan hemen alınabilir. Eğer borç taksitler halinde ödenecek olursa ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla borcu yoktur yazısı alabilirsiniz. Yani ilk iki taksiti ödemeden borcu yoktur yazısı alamazsınız. Borcu yoktur yazısı alarak ise ihalelere katılabilir, teşvik ve desteklerden yararlanabilir ve var ise eğer hakkediş ödemelerinizi de alabilirsiniz.

***

4800 gün SSK statüsünde prim gün sayım varken şirket kurduğum için zorunlu olarak BAĞ-KUR'a kaydım yapıldı. Ben hiç BAĞ-KUR'a prim ödemedim ve yaklaşık olarak da 40 bin lira civarında faiz dahil borcum var. SSK'dan emekli olmak istiyorum ve statümün değişmemesi için BAĞ-KUR'lu olmak istemiyorum. BAĞ-KUR primlerimi nasıl sildirebilirim?

Tarım BAĞ-KUR'u dahil olmak üzere 4/b statüsünde prim borcu olanlar 1 Şubat 2021 tarihine kadar ödememeleri veya borçlarını yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları durumunda; 1 Ekim 2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmet sürelerini durdurarak prim borçları silinir. Faaliyetleri devam ediyor ise sigortalılıkları 1 Kasım 2020 itibariyle yeniden başlatılır. Ancak kendileri veya hak sahiplerinin daha sonra talep etmeleri durumunda prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanan borcun tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenmesi halinde durdurulan süreler ihya yani yeniden canlandırılacaktır.

***

Genel Sağlık Sigortasına prim borcum bulunmaktadır. Yapılandırma kapsamında ben de borcumu taksitler halinde ödeyebilir miyim?

GSS yani Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar da yapılandırma kapsamında borçlarını taksitler halinde veya peşin ödeyebilirler. 6, 9, 12, 18 ay taksitler halinde iki ayda bir ödeme yapmak üzere siz de yararlanabilirsiniz.

***

Daha öncesinde çıkan yapılandırma kanunundan faydalandım ancak borcumu ödeyemedim. Şimdi bu yeni kanundan yararlanabilir miyim? Son başvuru tarihi ne zamandır?

Yapılandırma kanunundan yararlanabilirsiniz. Ancak ilk iki taksiti süresinde ödemezseniz, ilk iki taksiti süresinde ödememekle birlikte bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksit ihlali yaparsanız, bir takvim yılı içerisinde iki veya daha az taksitin, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla ödenmemesi halinde yapılandırmanız bozulacaktır. 31 Aralık 2020 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Merkezlerine veya İl Müdürlüklerine şahsen veya posta ile başvurabilirsiniz. Hak kaybına uğramamanız için PTT yoluyla ve iadeli taahhütlü veya APS ile göndermelisiniz. Kesinlikle adi posta yöntemini tercih etmemelisiniz.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları