Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

BAE ile aslında neler oluyor?

Ekonomik gücü hafife alınmayacak bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bölgedeki taşeron hükümet ve paramiliter güçlere verdiği destek açısından her zaman Türkiye'nin karşısında yer aldı.

Mısır'daki darbe, Libya'daki #askeri ve siyasi krizin derinleştirilmesi, Tunus ve Sudan derken her yerde iki ülkenin restleşmesine sahne olduk dersek abartı olmaz.

 

2016'da yılında iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşama aşamasına giriyordu ki 15 Temmuz darbe girişimini BAE'nin desteklediği belirtilerek, ilişkiler yumuşamadan koptu. Üzerine Trump sonrası oluşan "küre ittifakı" da eklenince geldiğimiz durumu hepimiz gördük.

Buradaki kilit nokta tabii ki ekonomi ama bu sadece yeterli değil.

Yani Birleşik Arap Emirlikleri için de Türkiye önemli ve Avrupa kapılarının anahtarı için elzem bir ülke.

 

Son iki yılda düşen ticaret hacmini artırmanın öncelikli başlık olduğu da ortada. Şimdi gelelim asıl mevzumuza. Türkiye kötü ekonomisine can suyu olması için mi BAE ile anlaştı?

 

Bu sorunun cevabı kısmen evet olsa da Biden sonrası değişen dengeler ve BAE'nin petrole dayalı ekonomisini çeşitlendirme, bunu da jeopolitik konumu açısından geçiş noktasında yer alan Türkiye'de yapma isteği, göze çarpıyor.

"Eee ne oldu şimdi Müslüman Kardeşler meselesi?" diyorsunuz herhalde. Bunu da 9 yıl sonra BAE'yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkedeki Khaleej Times gazetesine yazdığı yazıda belirtmiş; "Türkiye olarak, Birleşik Arap Emirlikleri'nin güvenlik ve istikrarını kendi ülkemizin güvenlik ve istikrarımızdan ayrı görmüyoruz."

 

Türkiye zaten son aylarda #Müslüman Kardeşler desteğini azaltıp Körfez'e güvence vermiş, yumuşamaların da önü açılmıştı. Yumuşamanın olması çıkar çatışmalarını sonlandırmayacak, sadece 'kontrollü' hale getirecek. Gördüğüm kadarıyla da ne olursa olsun, İsrail ile olduğu gibi ekonomi çarkı dönecek.

 

Dış politikada "astım-kestim siyaseti"nden vazgeçtiğimiz her diplomatik girişimi desteklerim ama yine söylüyorum; 15 Temmuz ve Libya'daki MİT şehitlerimizin sorumlusu olarak gösterilen BAE'ye 'kontrolsüz' alan açmak feci sonuçlar doğurabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları