Azerbaycan'dan geliyor, Türkiye'de hasat ediliyor: Rusya'da kapış kapış satılıyor

Azerbaycan'dan geliyor, Türkiye'de hasat ediliyor: Rusya'da kapış kapış satılıyor
Türkiye'nin önde gelen örtü altı tarım bölgelerinden biri olan Antalya'nın Aksu ilçesinde üretilen Kaliforniya biberi, Azerbaycan'dan gelen tohumlarla çeşitlilik kazanıyor.

Antalya'nın örtü altı tarımının merkezi konumunda bulunan Aksu ilçesi, Türkiye'nin Kaliforniya biberi üretiminin büyük bir kısmını karşılıyor. Son yıllarda domates, kabak, patlıcan, salatalık gibi ürünlerin yerini alan Kaliforniya biberi, ekonomik açıdan önemli bir tarımsal ürün haline geldi. Ziraat Mühendisi İsmail Kelce, Azerbaycan'dan gelen Kaliforniya biberi tohumunun kaliteli olması ve hastalıklara karşı dayanıklılığı nedeniyle ihracat açısından daha verimli olduğunu belirtti.

20240222aw147183-0.jpg

Kelce, Avrupa ülkelerine öncelikli olarak ihraç ettiklerini ifade ederek, "Kaliforniya biber serasındayız. 8 bin 500 metrekarelik bir alanda ekim yapıldı. Bu yıl satışa sunmayı planladığımız bir çeşit. 3 yıldır bu çeşidi deniyoruz ve performansından memnunuz. Bu çeşit, Azerbaycan'dan gelen bir tohum çeşidi" dedi.

Biber çeşitlerinde verimliliğin önemli olduğunu vurgulayan Kelce, "Bu çeşidin en önemli özelliği homojen bir meyve yapısına sahip olması ve ihracatta ikinci kalite ürünlerin çok az olması. Ayrıca hastalıklara karşı dayanıklılığı da oldukça yüksek. Bu nedenle Romanya, Polonya, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Ağırlıklı olarak Avrupa bölgemize yönelik üretim yapıyoruz" şeklinde konuştu.

iki-kardes-antalyada-urettikleri-kaliforniya-biberini-dunyaya-ihrac-ediyor-6.jpg

Kelce ayrıca, Kaliforniya biberi üretiminde fiyat dalgalanmalarına rağmen ülke genelinde belirli bir ihracat seviyesine ulaşıldığını ve bu seviyenin korunması gerektiğini belirtti. Aksu'da Kaliforniya biberi ekim alanlarının 5 bin ile 7 bin dekar arasında değiştiğini söyleyen Kelce, önümüzdeki yıl bu miktarın sabit kalmasını beklediğini dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar